Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Австрия е склонна да пусне България и Румъния във „Въздушния Шенген“

Протест на български и румънски евродепутати от 04.12.2023 г. пред вътрешното министерство във Виена, заради ветото на Австрия срещу приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство.
Снимка: БГНЕС

Австрийските медии съобщават, че министърът на вътрешните работи на Австрия Герхард Карнер е готов да разхлаби ветото за разширяване на Шенгенското пространство с България и Румъния, предава БТА. В неделното издание на в-к "Kurier" и в електронното издание от събота вечер на в-к "Kleine Zeitung", цитирани от австрийската осведомителна агенция АPА, се казва, че според сведения, получени от правителствени кръгове, границите могат да бъдат премахнати, поне за въздушния трафик. Сухопътните граници ще запазят сегашния си статут, като България и Румъния официално няма да са членки на Шенген. Говорител на министъра на вътрешните работи е потвърдил това за АРА, съобщава и електронното издание на „Salzburger Nachrichten“.

В понеделник министър Герхард Карнер ще пътува до Словения, за да обсъди на среща с представители на България и Румъния условията, които трябва да бъдат изпълнени, за да се съгласи Австрия на така наречения "еър Шенген". Консултациите трябва да се проведат във вторник в рамките на "Залцбургския форум" в Бърдо край Кран. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Роберт Фицо

Българското правителство категорично осъди атаката срещу Роберт Фицо

Словашкият премиер Роберт Фицо беше прострелян този следобед след заседание на правителството в град Хандлова, на около 180 км от Братислава. От публикация в профила на Фицо във Facebook става ясно, че премиерът е с опасност за живота...

публикувано на 15.05.24 в 17:39
Гордана Силяновска-Давкова полага клетва като президент на Северна Македония.

САЩ призоваха Скопие да не провокира България и Гърция

Вашингтон призова Скопие към непрекъснати усилия и реформи за постигане на напредък в присъединяването към ЕС. "Насърчаваме продължаването на диалога между Северна Македония и България, който се корени в общия ангажимент за бъдещето на страната като..

публикувано на 14.05.24 в 10:47

България и ЕС няма да ревизират преговорната рамка със Северна Македония

България не приема изявления и поведение, противоречащи както на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г., така и на други международни договори, които Северна Македония е подписала. Това посочва в позиция президентът..

публикувано на 13.05.24 в 11:15