Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Православната община "Св. св. Константин и Елена" в Кент посреща българите в Англия за Коледа

Снимка: bulgarianchurchlondon.co.uk

Навръх Рождество Христово българската православна църква "Свети Йоан Рилски" в Лондон кани българите в Англия на света литургия и рождественски концерт, в който ще се включат деца от двете български енории на Острова.

Заради започналата реконструкция и разширяване на храма в българското посолство в английската столица, тържественото честване на 25 декември ще се проведе в сградата на българската православна община "Св. св. Константин и Елена" в Кент, а локацията е St Michael and All Angels, Rochester Road, Cuxton, Kent, ME2 1AF.

Рождество Христово (Коледа) е свят ден за всички православни българи, дори когато те се оказват на хиляди километри от родината си. Българските традиции и дух обаче ще се спазят за сънародниците ни във Великобритания, съобщава БГ Бен, изданието, което отразява живота на българската общност на Острова и помества коледно обръщение от отец Добромир Димитров, енорийски свещеник на църковната община "Св. Иван Рилски":


"В тази свята и тиха нощ осъзнаваме, че Този, който е Творец на Космоса и на всяко живо същество, става достъпен за нас, взимайки човешко тяло. Поради това и св. Атанасий Александрийски в древно време възкликва: "Бог е станал човек, за да може човекът да стане Бог".

Той идва не в славата на Бог и Господар, а в немощта на младенец; безпомощен и уязвим.

В тази първа нощ, когато Бог стана човек, когато Сам Живият Бог се облече в плът – Той стана причастен към най-голямата човешка бедност и нищета. Никой не прие Неговата Майка под своя покрив; всички Го сметнаха за чужд, всички Го отпратиха на далечен, безкраен път, простиращ се пред странниците без покрив и без подслон.

В тази първа нощ Христос се приобщи към всички онези, които от век на век преминават през живота и телесно, и духовно отхвърлени, презрени, нежелани, изключени от човешкото общество. Но Неговото идване в света е великото събитие след Сътворението, Той е "новото под слънцето", звездата води халдейските мъдреци, пастирите са доведени от ангели да Му се поклонят и пеят дивна песен "Слава във висините Богу, и на земята мир, между човеците благоволение!" (Лука 2:14)"


снимки: bulgarianchurchlondon.co.uk




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Празнична литургия за Цветница в българската църква “Св. Иван Рилски” в Монреал

“ Заповядайте в неделя, за да отбележим заедно празника Вход Господен в Йерусалим, познат още като Цветница или Връбница .” С тази покана българската православна църква “Св. Иван Рилски” в Монреал се обръща към сънародниците ни да се присъединят към..

публикувано на 28.04.24 в 06:00

Банатските българи от Винга вдигнаха на крака публиката на роден фолкорен фестивал в Чикаго

Продължава четиринайсетото издание на най-големия български фолклорен фестивал в Северна Америка – “Верея” в Чикаго, предаде кореспондентът на БНР в града Елена Цанева. Започва най-мащабното българско събитие в Северна Америка – фестивалът “Верея”..

публикувано на 27.04.24 в 13:22
Илюстративно изображение

Диктовка по български език – за рождения ден на българското училище „Св. Св. Кирил и Методий“ в Атина

С диктовка, посветена на 24 май, ще започнат честванията на 20-ата годишнина от създаването на българското неделно училище "Св.Св.Кирил и Методий" в Атина, Гърция. Диктовката ще се проведе на 10 май от 18:00 часа в сградата на школото на ул...

публикувано на 27.04.24 в 11:50