Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите се страхуват от войната в Украйна и в Близкия Изток

Война, смърт и криза – това е челната тройка на най-големите страхове на българите. 28,3% от тях се страхуват от война, 23 на сто от смъртта и почти 1/5-та се боят от икономическа или финансова криза, Данните са от представително проучване на Националния център за парламентарни изследвания от края на 2023 г.

От края на живота си се притесняват най-вече хора на възраст над 59 г., повечето от тях са с ниско образование и живеят в малки населени места. Кризата тревожи най-младите и най-възрастните българи, предимно тези от ромски и турски етнос. Но притеснението от война е равномерно разпределено сред хора от различни социални и демографски групи. Според 69% от анкетираните войната в Украйна е заплаха за сигурността на България. За 54% войната в Близкия Изток също е заплаха. “Сред 52% от хората доминира притеснението, че страната може да бъде нападната от чужда държава. Че ще пострадат от бежански вълни и тероризъм в региона се боят 73 на сто. Притесненията им се увеличават поради мнението, че България не е в състояние да се противопостави на външна агресия”, пише в анализа на проучването. 15% от българите смятат, че НАТО не може да защити териториалната цялост на страната, а в способностите за това на ЕС се съмнват 18%. Между 36 и 38% са на мнение, че могат да ни помогнат, но само малко.

Расте и несигурността на българите за проблемите в страната. 79% посочват, че битовата престъпност нараства, а 78% говорят за ръст на организираната престъпност. През 2022 г. на това мнението са били съответно 55 и 60% от анкетираните. 70% от хората се притесняват от насилие от крадци, 69% - от хулигани, 54% - от наркомани, а 39% - от бежанци. 15% се притесняват, че може да бъдат нападнати от полицията. Всеки втори не се чувства сигурен и защитен на улицата.

Корупцията е основната причина за несигурността. 42% я обвиняват за ръста на престъпността, следвана от обедняването за 40%, неефективността на прокуратурата, следствието и съда за 32% и подкупността на полицаи и магистрати за 29%.

Анкетираните са оценили и работата на институциите по скалата от 1 до 6. Най-високата оценка е добър 3,6 на полицията и среден 3,02 на местната администрация. 2,78 е оценката за прокуратурата, 2,74 за съдебната система, а на дъното са неправителствените организации с 2,61. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Националната телефонна линия за деца си търси разпознаваемо лого с конкурс

Детски конкурс за лого на Националната телефонна линия за деца (НТЛД) 116 111 и чат приложението към нея обявиха от Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД). В него може да участват вдъхновени художници на възраст между  11 и 16..

публикувано на 12.05.24 в 08:15

Слънчева неделя с превалявания

В неделя ще преобладава слънчево време. Следобед ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще превали. Ще има условия за градушки. Минималните температури ще бъдат между 7° и 12°, в София около 7°, а максималните – между 18° и 23°,..

публикувано на 11.05.24 в 18:30

Медиците отново с призив за забрана неваксинирани деца да ходят на училище

Лекари подновиха призива си деца без задължителни имунизации да не могат да ходят на училище и да бъдат част от организиран детски колектив. Д-р Костадин Сотиров припомни пред БНР предложението, отправено от Сдружението на общопрактикуващите лекари, и..

публикувано на 11.05.24 в 13:26