Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кинофестивалът Master of Art гостува на Варна

Кадър от откриващия филм "Да летиш с плавници"
Снимка: masterofartfilmfestival.com

Фестивалният и конгресен център във Варна е домакин на Деветото издание на фестивала Master of Art от 10 до 25 февруари, съобщи БТА. Сред заглавията в афиша са италианският филм на Джовани Троило "Боромини и Бернини. Предизвикателство за перфектност" за съперничеството между художниците Боромини (1599-1667) и Бернини (1598-1680), испанската продукция "Гоя, Жан-Клод Кариер и призраците на Бунюел" на режисьора Хосе Луис Лопес-Линарес. 

Варненските зрители ще могат да видят още най-голямата в историята изложба на Вермеер, открита през пролетта на 2023 г. в "Райксмузеум"  в Амстердам, както и интерпретацията на Беноа Фелиси за процесите след издаването на романа "Портокал с часовников механизъм" на Антъни Бърджис и създаването на едноименния филм на Стенли Кубрик през 1971 г. 

Почитателите на Екзюпери ще преоткрият "Малкият принц" във филма на Виктор Нгуен, който смесва архивни кадри, снимки и анимация, както и американска продукция, проследяваща житейския път и кариера на Елиът Нойс. 

Сред българските заглавия са  "Гала в София", проследяващ репетиции, кадри "зад кулисите" и интервюта с певците Соня Йончева и Пласидо Доминго по време на съвместния им концерт у нас през 2021 г. 

На 22 февруари е премиерата във Варна на продукцията "Кавал парк" на Богдан Дарев, по идея на Васил Денев, осъществена с подкрепата на американски любители на нашия фолклор и на българи в САЩ. Сниман е от 2016 г. в продължение на три години в Пловдив, Камено, Сиатъл, Лос Анджелес, Сан Диего, Сан Франциско и Чикаго. Разказва за виртуозния музикант Александър Еплер, американец от руски произход, който е влюбен в българската народна музика.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българска държавна делегация носи във Ватикана българските символи за мир и духовно единение

Всяка година в навечерието на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност – 24 май, българска делегация начело с председателя на Парламента или държавния глава бива приета на аудиенция..

публикувано на 21.05.24 в 07:15

Художници, вдъхновени от Клод Моне, ще рисуват водни лилии

Първият художествен пленер сред водни лилии ще се състои във ферма, отглеждаща красивите водни растения, в плевенското село Опанец. Организатор на събитието е управителят на фермата Дойчин Владимиров със съдействието на Община Плевен. Пленерът е..

публикувано на 20.05.24 в 07:00

Изложба по случай 200-годишнината от издаването на “Рибния буквар” пред Народния театър

Изложба, посветена на двестагодишнината от издаването на “Рибен буквар” на големия учен, просветен деец и дарител Петър Берон, ще бъде открита днес в галерията на открито пред столичния Народен театър “Иван Вазов”. “ Петър Берон заема мястото си на..

публикувано на 20.05.24 в 06:00