Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Два дни в Априлци празнуват сланината и греяната ракия

Снимка: БТА

Празникът на сланината и греяната ракия събра в планинския град Априлци хиляди гости от цялата страна.

Тези два дни ще бъде пълно с песни и танци, греяна ракия, препечена сланинка. Празникът е повод хората да видят каква невероятна природа имаме и да се върнат отново“, каза кметът на Априлци Тихомир Кукенски.

Под звуците на известни фолклорни изпълнители от местни майстори приготвиха 500 кг от традиционната “Бабина гозба“ в голям чорбаджийски тиган. Ястието съдържа 1100 яйца, 60 кг сланина, 30 кг червен лук и 30 кг праз лук.

Типични за празника са също кулинарните изложби на традиционни ястия със сланина, които всеки има възможност да опита, както и конкурсите за най-блага греяна ракия и най-добра сланина.

Любителите на местните традиции, кухня и музика и утре ще се насладят на богата музикална програма, съчетана с кулинарни специалитети.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Деца изписват яйца в работилница на Националния етнографски музей

Работилница за писани яйца отваря днес в градинката зад бившия Княжески дворец, съобщиха от Националния етнографски музей към БАН, които са организатори заедно със Столичната община. По време на събитието специалисти от музея ще покажат традиционна..

публикувано на 28.04.24 в 06:30

Празнуваме Лазаровден

На осмия ден преди Великден празнуваме Лазаровден. Това е първият от трите големи християнски празника свързан с чудото на Възкресението, следван от Цветница и от Великден. Празникът се отбелязва всяка година на различна дата, но винаги в събота преди..

публикувано на 27.04.24 в 06:05

Великденска работилница за писани яйца в Пазарджик

Традиционната "Великденска работилница" – демонстрация за писане на яйца, ще се проведе от 23 до 26 април в Етнографската експозиция на Регионалния исторически музей – Пазарджик (ул."Отец Паисий" № 8). Специалистите от етнографския отдел на музея..

публикувано на 23.04.24 в 08:10