Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музика без граници

Вълшебен концерт на детските хорове на БНР и Радио Румъния (снимки)

За първи път на една сцена в навечерието на националия ни празник

17
Снимка: Радио Румъния

В една вечер на музикално вълшебство Румъния и България обединиха глас в исторически концерт на детските хорове на румънското и българското радио - два ансамбъла с традиции, национален и международен престиж, истински школи по музика. 

Събитието се състоя в навечерието на националния празник на България, в концертната зала на Радио Румъния в Букурещ. Детският хор на Българското национално радио поздрави и гостите на приема за Трети март, даден от посланика ни Радко Влайков. Децата изпълниха великолепно химните на България и Румъния и химна на Обединена Европа – „Одата на радостта“.

„Щастлив съм и съм благодарен на Н. Пр. г-н Радко Влайков, посланик на България в Румъния, за поканата и за това, че успяхме да покажем таланта и артистичността на детския хор на БНР“ - каза за Радио България генералният директор на БНР Милен Митев, който присъства в Букурещ на двете събития.

Посланикът ни в Румъния Радко Влайков и генералният директор на БНР Милен Митев

„Силата на музиката е в това да свързва хора и държави“ – посочи и диригентът на Детския хор на Радио Румъния Разван Радос. Пред Радио България той заяви: „Прекрасно е, когато музикални състави изпълняват и дипломатическа мисия, събирайки и обединявайки различни култури“.

Диригентът на Детския хор на Радио Румъния Разван Радос

Съвместният концерт на двата радиохора в Букурещ демонстрира не само певческото майсторство на децата, но се превърна и във важна стъпка в укрепването на културните връзки между двете страни, още повече, че се проведе след сключеното през 2023 г. споразумение за сътрудничество между БНР и Радио Румъния.

 „В рамките на това добро партньорство успяхме да организираме и този съвместен концерт. Всъщност, първият задграничен концерт на Детския хор на БНР се е състоял именно в Букурещ, през далечната 1963 г. А тук, сега, децата за първи път имаха възможност да пеят заедно на една сцена със своите румънски приятели", каза още генералният директор Милен Митев.

В първата част на концерта на сцената се представи Детският хор на Радио Румъния с диригент Разван Радос, акомпаниран от Магдалена Фаур на пианото.


Програмата на румънския ансамбъл впечатли не само с подбран репертоар и талант, но и със сценографията си. „Тази вечер изнесохме премиерен концерт с произведения на Карл Дженкинс и Серж Фолие. Свирихме и румънска музика“ – обобщи Разван Радос.

Втората част на спектакъла беше отреден за гостите от България. Детският хор на БНР под диригентството на Венеция Караманова и акомпанимента на Сиана Атанасова постави блестящ завършек на музикалното пътешествие във времето, пространството и музикалните жанрове, започнато от хора на румънското радио. Българските деца допълниха вълшебството на вечерта с произведения от български композитори, с оригинални обработки по Шуберт и Пиацола и с хоров аранжимент на любимата песен „Бохемска рапсодия“ на Куин.  


Невероятна емоция съпроводи края на концерта. Публиката беше на крака и аплодира бурно младите таланти с възгласи "Браво". Нищо обаче не предвещаваше последвалия фурор. Диригентът Венеция Караманова се обърна към присъстващите в залата с думите:

„Вълнуваме се, че сме тук отново след 63 години. Благодаря ви за топлото посрещане! Щастливи сме, че създадохме връзката с детския хор на Радио Румъния. И тъй като най-добрият начин да благодарим е чрез песен, поздравяваме ви с песен, която Детският хор на Радио Румъния със сигурност знае. Каня ви да я изпеем заедно".

Диригентът на Детския хор на БНР Венеция Караманова

Последваха бурни аплодисменти, възгласи на възхищение и радост, а след това и тишината, предшестваща интерпретацията с общ глас, с голяма чувствителност и майсторство, на известната песен-манифест за един по-добър свят „Ние сме светът“.

„Беше изключителна вечер! Прекрасните деца ни зарадваха невероятно. Професионалисти във всичко, което правят! Слушахме изключително разнообразен репертоар, и двата хора се представиха отлично. Всички бяха щастливи!“, коментира за Радио България Ноеми Виду от Радио Румъния.

"Беше фантастично. Изключително съм щастлив и горд, че малките музиканти от детския хор на БНР имаха възможността да изнесат този концерт извън страната“, не скри възхитата си и Милен Митев, генерален директор на БНР.

Двата състава в съвместно изпълнение

„Отдаде ни се щастлив случай. Да бъдем на сцената, на която детският радиохор на България за първи път прекрачва границите на България, за да покаже своето изкуство. Били сме малки тогава, само на три години. Сега се надявам да сме показали зрялост. Това ни вълнува и ни прави щастливи. Затова накрая извиках, без никаква репетиция, детския хор от Румъния. Бях сигурна, че можем да пеем заедно. И го направихме!" – беше последното послание на г-жа Венеция Караманова, с което тя ни демонстрира, че в свят, белязан от бързи промени и сложни предизвикателства, силата на единството и сътрудничеството може да преодолее всяко препятствие.


Още снимки от събитието вижте в галерията ни под публикацията. 

Фото: Радио Румъния и Юлия Баховски 


По публикацията работи: Красимир Мартинов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"На многая лета"– концерт на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов“

През 2024 г. Общинският културен институт Дом на културата "Средец" в София чества 50 години от създаването си – повод, който съставите към Дома отбелязват с поредица от събития. Сред тях е концертът на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов" на..

публикувано на 24.04.24 в 11:35

"Приказка" на P.I.F. с нова версия

Нова и силно емоционална версия на легендарната си песен „Приказка“ ще представят музикантите от група P.I.F. Емблематични имена от българската поп-сцена са сред изпълнителите, които участват в новия запис. Така, вместо с гласа на отишлия си без време..

публикувано на 24.04.24 в 10:15

"Аз и ти" - Дует Мания

Дует Мания е тук с нова песен, този път в сътрудничество с Диян Савов - DJ Dian Solo. Даниела Петкова и Юлия Димитрова са две сестри, израснали в семейство на музиканти. От малки се насочват по пътя на музиката, като Даниела свири и на саксофон. От..

публикувано на 21.04.24 в 10:15