Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Според ВКС частното лихварство е законно

Снимка: БГНЕС

Лихварството – даване на собствени пари назаем срещу лихва, не е престъпление. Това разясни Наказателната колегия на Върховния касационен съд (ВКС) по искане на адвокати, съобщи сайтът news.lex.bg. ВКС обърна преобладаващата досега практика, като прие, че не се преследват лихварите, коментира изданието. В тълкувателното решение е записано: "Предоставянето по занятие на заеми/кредити със средства, които не са набрани чрез публично привличане на влогове или други възстановими средства, не представлява банкова дейност и нейното осъществяване без разрешение не осъществява състава на престъпление“.

Остава установената съдебна практика, че договорна възнаградителна лихва при необезпеченост на вземанията на кредитора се приема за нищожна поради накърняване на добрите нрави, ако надвишава трикратния размер на законната лихва. Ако вземанията на кредитора са обезпечени, за нищожна се приема лихва, която надвишаваща двукратния размер на законната лихва.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Унищожиха невзривен боеприпас, намерен в столичен квартал

Военнослужещи от Сухопътните войски унищожиха невзривен боеприпас, открит вчера в столичния квартал “Възраждане”, съобщи пресцентърът на Министерството на отбраната. Става дума за силно корозирала авиобомба. Унищожаването на боеприпаса е..

публикувано на 27.04.24 в 11:04

Разходки в планините са препоръчителни до обед

До обед има добри условия за планински разходки с изключение на Стара планина, където е мъгливо и превалява дъжд, съобщиха от Планинската спасителна служба. Следобед се очаква времето да се влоши и не е препоръчително хората да се разхождат в..

публикувано на 27.04.24 в 09:37

Раздават семена от устойчиви сортове, плодни и медоносни дръвчета в Севлиево

"Каквото посееш, това ще пожънеш”, казва народът. А пролетта е време за сеитба. По традиция, по това време на годината Севлиево е домакин на едно дългоочаквано събитие, свързано със земеделския бит на българина. През този уикенд в града ще се..

публикувано на 27.04.24 в 09:15