Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър, който създава красота, както го прави природата – във фермата за пауни в с. Сусам

4
Снимка: Георги Аргиров

Димитър Димитров отглежда кози, овошки, калифорнийски червеи, доскоро се е занимавал и с коне. Ала голямата му любов са пауните. В хасковското село Сусам той се грижи за 300 големи и 200 малки пъстроцветни пернати от 26 разновидности, става ясно от репортаж на БНР- Кърджали. Това е най-голямата колекция от пауни в България. Собственикът им е агроном по образование, затова хобито му е подплатено с познания и богат опит.

Всичко започнало съвсем случайно, твърди Димитър. Приискало му се да има жива красота в двора и закупил няколко пауна. Но се появило желание за още. Така започнал да създава свои разновидности. Днес, 5 години по-късно, във фермата му вече се подвизават 500 пъстроцветни екземпляра. Всички те са резултат на селекционерство и дългогодишни експерименти: "Това е нещо, което ми доставя голямо удоволствие, защото хем си сред красотата на птиците, хем работиш!", казва Димитър и добавя:

Димитър Димитров
"Чрез кръстосване на птиците мога да създам красоти, да създавам изкуство. Благодарение на природата можем да получаваме още по-красиви неща отколкото в естествената им форма… В първите години не знаех ако кръстосам два вида какво би се получило. Нямаше кого да попитам. Но постепенно с чуждестранен опит и с експерименти, придобих умения", разказва колекционерът.

Винаги е любопитно какъв ще е резултатът, защото не се знае в поколенията назад какви са гените, които ще се смесват в новия екземпляр, не крие вълнението си той. На практика 90 процента от малките паунчета са различни от родителите си. Оказва се, че цената на птиците не зависи от красотата им, защото всеки има различен вкус, а по-скоро доколко е рядка бройката и колко такива има по света. Кои са най-ценните екземпляри във фермата на Димитър?  


"При нас има най-редкия паун на света, който е "въглен". Освен че е атрактивен, той е много рядък, т.е. има много малко такива бройки по света и е резултат от дългогодишни опити да го получа. Почти целият е черен и е една от атракциите ни, защото друг такъв в България няма. Женските му не дават поколение. Друга интересна разновидност е шареният ни спаудинг, който ми е много ценен. Родителите му са от Америка и той също е изкуствено създаден след многогодишна селекция и е изключително рядък и красив" – не скрива гордостта си Димитър.

Клиентите на фермата му закупуват пауни най-често с идеята да красят двора, вилата, хотела или пък да попълнят зоокъта им. Димитър е забелязал, че в 90% от случаите белите пауни "грабват очите на жените". Единици са клиентите, които са се обадили, за да поискат да си купят от красивите птици за консумация, но колекционерът категорично е отказвал, защото е привързан към своите питомци. Твърди, че си има любимци - две паунчета, момче и момиче, които всеки път го следят и се закачат с него. А иначе, тези птици не са от най-любвеобилните животни.


"Аз съм гледал коне, това са топлокръвни животни, които показват отношение към теб и ти се привързваш. И когато дойде моментът да ги продавам, аз плаках. При пауните не е точно така. Пак са ми на сърце, но те не показват някакво отношение. Може би затова отглеждам пауни, защото ми е по-лесно да се разделям с тях."

Цените на птиците могат да достигнат до 1 500 лв. за по-редките разновидности. А иначе фермата в село Сусам е отворена за всеки, който иска да се запознае отблизо с пъстроцветните пернати на Димитър.

Вижте още

Съставил: Венета Николова (по материал на Галина Стефанова, Мехмед Реджеб, Георги Аргиров от БНР-Кърджали)

Снимки: Георги Аргиров



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Започнаха проверките за нелоялни практики при организирани туристически пътувания

По повод предстоящия активен сезон Министерството на туризма започна проверки за нелоялни практики при организираните туристически пътувания. Двама от проверените до момента туроператори не са предоставили удостоверение за извършване на..

публикувано на 27.04.24 в 14:13

Над ждрела, поля и реки – къде са най-красивите панорамни площадки в България?

Можете ли да опознаете България от птичи поглед, без помощта на дрон или на летателен апарат ? Отговорът е да, панорамните площадки са именно за това. Те са изградени високо в небето и разкриват спиращи дъха гледки към ждрела, заснежени върхове,..

публикувано на 24.04.24 в 13:15

Над 190 000 туристи са посетили Банско през зимния сезон

От началото на декември 2023г. до 15 април 2024г. пиринският курорт Банско е посетен от над 190 000 туристи от страната, от съседни балкански държави, от Европа и САЩ. Нощувките през сезона са над 656 000. Българските туристи са 163 250 с над 101..

публикувано на 17.04.24 в 13:15