Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът одобри изграждането на VII и VIII блок в АЕЦ "Козлодуй"

Снимка: БТА

Депутатите приеха на второ четене да бъде осъществено сътрудничество със САЩ за изграждането на 7-и и 8-и блок АЕЦ "Козлодуй".

Законопроектът за ратифициране на Споразумението между правителствaтa на България и САЩ за сътрудничество по Проекта за изграждане на ядрена мощност на площадката на АЕЦ "Козлодуй" и Ядрената програма за граждански цели на България бе прието преди това в комисия по енергетика с подкрепата на ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната" – "Демократична България" , ДПС и "Има такъв народ". Споразумението беше подписано в София на 12 февруари 2024 година. 


С друго решение, парламентът възложи до 15 април да се проведат преговори между "АЕЦ Козлодуй-Нови мощности" и "Хюндай" (Hyundai Engineering & Construction Co., Ltd.) за изграждане на новите реактори по технология на компанията "Уестингхаус".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В България се полагат най-малко допълнителни часове труд в ЕС

Според официалната статистика България е страната в ЕС, в която се полагат най-малко допълнителни часове труд. Това показват данни на Евростат, публикувани по повод Международния ден на труда. У нас делът на служителите, полагали допълнителен труд на..

публикувано на 01.05.24 в 16:25

Преходът на АЕЦ "Козлодуй" от руско на американско гориво започва през май

Преходът от руското ядрено гориво на "ТВЕЛ" към американското на "Уестингхаус" ще започне през май със зареждане на 43 касети в активната зона на реактора на пети блок на АЕЦ "Козлодуй". Процесът на замяна на касетите ще продължи 4 години. Това..

публикувано на 30.04.24 в 16:38

200 млн. лв. нов дълг вероятно ще бъде набран в средата на май

Двеста милиона лева нов дълг се очаква да бъде набран на 13 май т.г., става ясно от страницата на Българската народна банка. На тази дата е обявен аукцион за шестмесечни съкровищни облигации с годишен лихвен процент от 3,25%. Това е втората емисия..

публикувано на 27.04.24 в 15:33