Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Сухо" на мексиканките Астрид Рондеро и Фернанда Валадес с голямата награда на СФФ

Снимка: БТА

На церемония в Националния дворец на културата в София бяха връчени наградите на 28-ия Международен филмов фестивал "София Филм Фест". 
Филмът "Сухо" на мексиканските режисьорки Астрид Рондеро и Фернанда Валадес спечели голямата награда на "София филм фест". Копродукцията на Мексико, Франция и САЩ дойде в София след като през януари спечели голямата награда на журито на фестивала „Сънданс“. Лентата разказва за момче на име Сухо, което остава сирак в света на възрастните и расте под сянката на насилието – неизменна част от ежедневието в наркокартела. 
"Уроците на Блага" на Стефан Командарев получи две награди – за най-добър филм в програмата "Ново българско игрално кино", както и на гилдията "Кинокритика" към Съюза на българските филмови дейци за филм от балканския конкурс на фестивала.
Наградата на публиката отиде при "Защото обичам лошото време", пълнометражен дебют на режисьорката Яна Лекарска
Наградата на ФИПРЕССИ беше присъдена на "Всичко за семейство Левкович" на унгареца Адам Брайер, който е история за възрастен треньор по бокс, който намира общ език с всички, с изключение на собствения си син.
В международния документален конкурс основната награда получи "Саундтрак на африканската демокрация" на белгийския режисьор Йохан Гримонперес, изследващ една особено безславна глава от историята на Студената война: неоколониалните маневри, довели до убийството на Патрис Лумумба, министър-председател на новата независима Демократична република Конго, през 1961 г.
На голямата българска актриса Цветана Манева беше връчена "Наградата на София" на Столичната община – за принос към изкуството на киното, а на талантливия сръбски режисьор Радивое Андрич – специалната награда на СФФ.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Къде ми са детските книжки, кажи ми, мой прашен сандък*

"Някога в Болоня построили дворец от сладолед точно на Големия площад и децата идвали отдалече да си поближат"– с тези думи започва разказът "Дворецът от сладолед" от книгата "Приказки по телефона" на Джани Родари, един от най-обичаните детски..

публикувано на 02.04.24 в 08:10

Изнасят на търг картини на Иван Мърквичка и Владимир Димитров-Майстора

Търг, посветен на модерното и поствоенно българско изкуство, включващ селекция от 104 произведения на изкуството, ще се проведе в София на 2 април в Hyatt Regency Sofia, предаде БТА. Сред творбите са знакови творби на Ярослав Вешин и три женски..

публикувано на 29.03.24 в 09:10

В Деня на театъра връчват театралните награди ИКАР

В Световния ден на театъра, 27 март, на официална церемония в Народния театър „Иван Вазов“ в София, за 50-и юбилеен път, тази вечер ще бъдат връчени националните награди за сценични изкуства ИКАР. Творците ще получат отличия в 23 категории. Присъждат се и..

публикувано на 27.03.24 в 07:15