Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седмицата започва с по-ниски температури, по планините - валежи от сняг

Снимка: БГНЕС

През следващото денонощие от запад на изток ще премине бърз студен атмосферен фронт. Ще има валежи от дъжд, по високите полета на Западна България и планинските райони, през нощта примесен със сняг. На места в източната част от Северна България валежите ще са значителни по количество и там ще прегърми. Още преди обяд в понеделник от северозапад валежите ще спрат и облачността ще се разкъса до предимно слънчево, най-късно в Източна България. Минималните температури ще са между 2° и 7°, максималните – между 9° и 14°. В София минимална около 3°, максимална – около 10°.
Над планините ще е облачно с валежи предимно от сняг, над 1700 m ще се образува нова снежна покривка. Ще духа умерен до силен северозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 m ще е около 1°, на 2000 m – около минус 5°.
Над Черноморието ще е облачно с валежи от дъжд. По-късно след обяд валежите ще спрат и облачността ще се разкъса. Максимални температури – между 11° и 14°. Температура на морската вода - 9°-10°. 
На Балканския полуостров с умерен и силен северозападен вятър ще нахлува студен въздух. Над по-голямата част от полуострова ще преобладава облачно време, в централните и източните райони с валежи от дъжд. Над западната част от полуострова ще настъпи разкъсване и намаление на облачността. На Балканите най-студено ще е в София – 10°, най-топло – в Атина – 22°.
На територията на цяла Европа. На Пиренейския полуостров ще бъде облачно, на много места с валежи от дъжд, в отделни райони значителни. Валежи ще има и на Британските острови, а до вечерта ще завали и във Франция. Краткотрайни валежи от дъжд ще има в източните райони от Централна Европа, но в процес на спиране. Облачно с валежи от сняг ще е на Скандинавския полуостров, Прибалтика и северната половина от Европейска Русия. Дъжд ще вали на места в Беларус и Украйна. Над Централното Средиземноморие ще бъде слънчево, след обяд с временни увеличения на облачността. На територията на Европа най-студено ще е в Стокхолм (2°) и Москва (3°), най-топло – в Атина (22°).


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Домашен сапун по стари технологии варят в мездренското село Царевец

Царевец отново се превръща в място за пробуждане на старите традиции. В съботния ден, на 27 април, мездренското село е домакин на третото издание на "Фестивал на сапуна", който представя един типичен местен обичай, предаван през поколенията. За..

публикувано на 27.04.24 в 08:05
Снимка: Университетска ботаническа градина на СУ в София

Венци от върба и разсад за балкона за Лазаровден в Ботаническата градина в София

Пролетен празник ще се проведе в Университетската ботаническа градина в София (ул. Московска 49, срещу паметника на Васил Левски) на 27 април - в деня, в който православните християни в България честват Лазаровден . Програмата предвижда..

публикувано на 27.04.24 в 07:05

В събота и неделя ще има пролетно слънце, в планините ще вали

В събота, 27 април, минималните температури в страната ще са между 5 и 10°, в София 5°. Сутринта ще е слънчево. По обяд над Западна България, а след обяд и над Централна, ще се заоблачи в планините ще превали и прегърми. На изток ще е слънчево...

публикувано на 26.04.24 в 19:30