Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За да има правителство, политиците трябва да преглътнат две неща

Политологът проф. Милена Стефанова (в средата), (вдясно) социологът Юлий Павлов и (вляво) проф. Росен Стоянов, политолог
Снимка: Савина Савова

Най-вероятно е ротацията да се осъществи и България да има правителство, въпреки всички раздори. Нови избори не биха довели до нищо по-различно в парламента и участниците в преговорите знаят това. Такова мнение изказаха в ефира на БНР политолозите проф. Милена Стефанова, преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“, и проф. Росен Стоянов, преподавател в НБУ, и социологът Юлий Павлов от Центъра за анализи и маркетинг. Според тях показател за това е мълчанието от политическите централи. Не е ясно обаче, кои точно са участниците в преговорите. Желание за постигане на споразумение има, но за да бъде постигнато такова, политиците трябва да преглътнат двете най-важни неща – Мария Габриел да е премиер, второ – Асен Василев да е министър на финансите. Освен персоналните назначения "партньорите от сглобката" нямат принципни различия, смятат експертите.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Роберт Фицо

Българското правителство категорично осъди атаката срещу Роберт Фицо

Словашкият премиер Роберт Фицо беше прострелян този следобед след заседание на правителството в град Хандлова, на около 180 км от Братислава. От публикация в профила на Фицо във Facebook става ясно, че премиерът е с опасност за живота...

публикувано на 15.05.24 в 17:39
Гордана Силяновска-Давкова полага клетва като президент на Северна Македония.

САЩ призоваха Скопие да не провокира България и Гърция

Вашингтон призова Скопие към непрекъснати усилия и реформи за постигане на напредък в присъединяването към ЕС. "Насърчаваме продължаването на диалога между Северна Македония и България, който се корени в общия ангажимент за бъдещето на страната като..

публикувано на 14.05.24 в 10:47

България и ЕС няма да ревизират преговорната рамка със Северна Македония

България не приема изявления и поведение, противоречащи както на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г., така и на други международни договори, които Северна Македония е подписала. Това посочва в позиция президентът..

публикувано на 13.05.24 в 11:15