Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във вторник - пролетни температури, но с валежи от дъжд и сняг по планините

Снимка: БГНЕС

След временното намаление на облачността, от югозапад ще започне ново увеличение. Северозападният вятър ще отслабне, в Западна България ще стихне. Минималните температури ще бъдат между минус 1° и 4°, в София – около минус 1°, като на места в котловините на Югозападна България ще има условия за слана.

Във вторник, 26 март, ще преобладава слънчево време, но облачността от югозапад ще продължи да се увеличава. Към края на деня в югозападните райони ще завали дъжд. Вятърът ще се ориентира от изток-югоизток, по долината на Струма и в Източните Родопи от юг и ще бъде слаб до умерен. Дневните температури ще се повишат и максималните ще бъдат между 14° и 19°, в София – около 15°. През нощта срещу сряда на места в Западна и Централна България, а след полунощ и в Югоизточна ще има валежи от дъжд.

Над планините облачността от югозапад също ще се увеличава и по-късно през деня в масивите от Югозападна България, а през нощта и в останалата част от страната ще има валежи дъжд, над около 1800 метра – сняг. Вятърът ще се ориентира от юг и ще започне да се усилва, по най-високите върхове на Рила и Пирин ще бъде силен от запад. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 9°, на 2000 метра - около 1°.

Над Черноморието ще бъде предимно слънчево с разкъсана висока облачност. Ще духа слаб до умерен югоизточен вятър. Максималните температури ще бъдат между 12° и 17°. Температурата на морската вода е 9°-10°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

На Балканския полуостров – в източните райони ще има валежи от дъжд, като на места ще са значителни по количество. На запад облачността ще е разкъсана, преди обяд в много райони до слънчево, но след обяд от запад ще се увеличава и вплътнява и ще започнат валежи от дъжд.

В останалата част от Европа също ще е дъждовно, а на отделни места в северните райони на Пиренейския полуостров, в Скандинавския полуостров, във Финландия и на места в Европейска Русия валежите ще са от сняг. Значителни ще са валежите във Франция и на отделни места на Британските острови и в Италия. Променлива, често до предимно слънчево, ще е облачността над централноевропейските страни.

В Лондон и Париж ще е 10° - 11°. В Берлин, Букурещ, Рим и Лисабон 16°, а в Москва 6°. В Мадрид 12°, в Белград ще е 18°, в Истанбул ще 14°. Най-топлата европейска столица е Атина с 19°.

Отвъд Океана – във Ванкувър, Отава и Ню Йорк  ще е  10 °, в Сан Франциско 15°. В Чикаго 13°, в Маями 27°,  в Мексико сити  29°, в Рио де Жанейро ще е 25°. В Кайро ще е 26°, в Тел Авив 21°.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Раздават семена от устойчиви сортове, плодни и медоносни дръвчета в Севлиево

"Каквото посееш, това ще пожънеш”, казва народът. А пролетта е време за сеитба. По традиция, по това време на годината Севлиево е домакин на едно дългоочаквано събитие, свързано със земеделския бит на българина. През този уикенд в града ще се..

публикувано на 27.04.24 в 09:15

Нова Загора с аромат на самардала

Празник на самардалата е повод жителите на Нова Загора да излязат на улицата за да отдадат почит на най-популярната си подправка, превърнала се в нещо като туристическо лого на града. Събитието се провежда на 27 април за втора поредна година, а негови..

публикувано на 27.04.24 в 09:10

МВнР изпраща още служители в консулствата в отговор на нуждите на туристическия бранш

Външното министерство командирова допълнителни служители в консулските служби, за да се справят с нарастващите нужди на туристическия бранш от чуждестранни работници през летния сезон. Това се казва в позиция на ведомството по повод интерю за БНР на..

публикувано на 27.04.24 в 09:05