Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Аерогарите са готови за влизане в Шенген по въздух

Няма да е нужен документ за съгласие на родителите при пътуване на деца в рамките на Шенген

Калин Стоянов
Снимка: БГНЕС

Вътрешният министър Калин Стоянов се увери на място в готовността на аерогарите за влизането на България в Шенген по въздух от 31 март. От тази дата всички граждани, които пристигат от държави членки на Шенген, няма да подлежат на паспортна проверка. Те ще се насочват през обособени шенгенски гейтове и ще преминават единствено проверка за сигурност, посочват от МВР. "Отпадането на граничните проверки за страни от Шенген не означава отпадане на полицейския контрол", уточни директорът на „Гранична полиция“ Антон Златанов.

Граничните проверки на децата, напускащи страната през вътрешни въздушни и морски граници, ще отпаднат и „Гранична полиция“ няма да изисква предоставяне на писмено съгласие от родителите при напускане на страната на малолетни и непълнолетни български граждани на вътрешни въздушни и морски граници, пътуващи за страни от Шенген. Изискването за носене на документ за самоличност се запазва. Декларацията за съгласие за пътуване на дете ще продължава да се изисква на вътрешни сухоземни и външни граници. Запазва се и при полети към страни извън Шенген, уточни Златанов.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Домашен сапун по стари технологии варят в мездренското село Царевец

Царевец отново се превръща в място за пробуждане на старите традиции. В съботния ден, на 27 април, мездренското село е домакин на третото издание на "Фестивал на сапуна", който представя един типичен местен обичай, предаван през поколенията. За..

публикувано на 27.04.24 в 08:05
Снимка: Университетска ботаническа градина на СУ в София

Венци от върба и разсад за балкона за Лазаровден в Ботаническата градина в София

Пролетен празник ще се проведе в Университетската ботаническа градина в София (ул. Московска 49, срещу паметника на Васил Левски) на 27 април - в деня, в който православните християни в България честват Лазаровден . Програмата предвижда..

публикувано на 27.04.24 в 07:05

В събота и неделя ще има пролетно слънце, в планините ще вали

В събота, 27 април, минималните температури в страната ще са между 5 и 10°, в София 5°. Сутринта ще е слънчево. По обяд над Западна България, а след обяд и над Централна, ще се заоблачи в планините ще превали и прегърми. На изток ще е слънчево...

публикувано на 26.04.24 в 19:30