Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деляна Лазарова дирижира оркестър на Румънското национално радио

Снимка: БТА

Българката Деляна Лазарова – един от най-известните млади диригенти в света, изнесе концерт с Камерния оркестър на Румънското национално радио и с пианистката Александра Силоча. Това се случи в концертната зала на радиото в Букурещ.

“За втори път идвам в румънската столица. Първия път беше през септември миналата година на Международния фестивал “Джордже Енеску” със Симфоничния оркестър на Букурещ. Сега е много приятно да видя и друг оркестър, камерния окрестър на радиото, който е изключително добър ансамбъл с много добри професионалинсти, хора, които са жадни за работа”, каза пред БТА маестра Лазарова. Концертът включваше увертюра към операта "Сватбата на Фигаро” от Моцарт, концерт за пиано и оркестър на Роберт Шуман и Симфония номер 2 на Бетовен. Изпълненията завършиха с продължителни овации.

През 2020 г. Деляна Лазарова печели първа награда на Международния конкурс за диригенти на Siemens Hallé. Тя дирижира Симфоничните оркестри на Софийската филхармония и на Българското национално радио, двата най-реномирани оркестъра в България. През последните сезони работи с Филхармоничния оркестър на BBC и Бирмингамския симфоничен оркестър, Националния оркестър на Франция, Националния оркестър – Лил, Гьотеборгските симфоници, Симфоничния оркестър на Северногерманското радио, Държавния оркестър Дармщат и др.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Как мразя"– нова песен от проекта "Пеещи артисти"

Най-новата, 36-та поред песен от проекта "П еещи артисти " на продуцента Игор Марковски е със заглавие "Как мразя". Певицата Мариана Попова е сред плеядата популярни лица от българския артистичен свят, които изпълняват написани специално за тях..

публикувано на 09.04.24 в 10:15
Кристофър Галовски, Емил Димитров – син и адвокат Христина Георгиева на заседание по делото.

Съдът защити авторското право върху песента "Моя страна, моя България"

Окръжният съд в Плевен реши, че е е нарушено авторското право на Емил Димитров - син, заради неразрешено използване и преработка на песента "Моя страна, моя България". Изпълнението в нарушение на Законаза за авторските и сродните права бе публично..

публикувано на 08.04.24 в 13:04
Сияна Буркхард

Талантливо българче прославя страната ни на международни клавирни конкурси

Българче на 9 години от Монтана прослави страната ни на клавирен конкурс в Сингапур. Сред участниците в него е имало пианисти от Тайланд, Хонконг, Малайзия, Гърция, Япония, Китай, Индонезия и Индия. По думите на преподавателката на момичето Нина..

публикувано на 07.04.24 в 10:35