Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зеленият път на културата

Независими артисти и климатични експерти от 8 държави са в София за участие в първата европейска творческа резиденция RE-IMAGINE Green

Снимка: Facebook /Arte Urbana Collectif

Повече от 30 артисти и експерти от сферата на изпълнителските изкуства и екологията от няколко държави от Централна и Югоизточна Европа - Босна и Херцеговина, България, Полша, Унгария, Северна Македония, Сърбия, Хърватия и Черна гора - пристигнаха в София за участие в пилотната резиденция “Климатична грамотност” на европейската програма RE-IMAGINE Green Residency. Организатор на събитието за България са Арте Урбана Колектив, познати с иновативните си международни проекти в сферата на културата, изкуството и образованието.

Една от основните задачи на творческата резиденция е взаимодействието и споделянето на добри практики по пътя на създаване на еко-устойчиви артистични продукции.

В дните между 8-12 април участниците обменят полезен опит и преминават през специализирано обучение, водено от изявени международно признати лектори и ментори. Целта е успешно да интегрират специални зелени практики и подходи в процеса на своята работа. По този начин при създаването, продуцирането и менажирането на артистични продукции те ще могат да насочват общественото внимание към изключително важната за днешния свят тема за климатичните промени и опазването на околната среда.

Сръбският климатолог Владимир Джурджевич ще запознае детайлно участниците с проблемите на климатичната криза, а хърватският еко-активист Лука Томац ще очертае най-актуалните зелени практики в лекцията си "Ecoshift in Culture and Performing Arts". Чуждестранните гости имат възможност да се срещнат с различни български  организации от сферата на изпълнителските изкуства и екологията.

Артистите имат възможност де се включат и в някои допълнителни инициативи, чрез които да опознаят и усетят София и нейния културно-артистичен облик. Гидове от Sofia Graffiti Tour ще разходят гостите из ключови улични арт локации на столицата. Предвидена е и възможността да видят някои от най-нашумелите през този сезон театрални и танцови представления.

Проектът RE-IMAGINE Green Art Practices on the Margin е иновативна двугодишна европейска инициатива за сътрудничество, подкрепена от програма Творческа Европа, фокусирана върху зелената трансформация на сектора на изпълнителските изкуства в Балканския регион и Централна Европа, където зеленият преход все още е в ход ранните му етапи.

Проектът е иницииран от организации, които са сред първите в своите държави, започнали да работят за насърчаване и прилагане на зелени политики в културните и творческите сектори - Green Art Incubator (Сърбия), Pro Progressione (Унгария), Lokomotiva (Северна Македония) и Arte Urbana Collectif (България).

Резидентската програма, обхващаща четири петдневни резиденции във всяка страна-партньор с включени обучения и работилници. След дебюта й в София, участниците ще гостуват на Унгария през юли и на Северна Македония през септември тази година, а през януари 2025 година домакин ще бъде Сърбия.


Снимки: Facebook /Arte Urbana Collectif

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Мария Бакалова (в средата) и Кейт Бланшет (втората отляво) са сред новите членове на Европейската филмова академия

17 българи попълниха състава на Европейската филмова академия

Европейската филмова академия (ЕФА) прие като членове нови 709 кино професионалисти. Сред тях са актьорите Мария Бакалова и Бойко Кръстанов и още 15 български кинодейци. Членството им в ЕФА означава, че те имат правото да гласуват за Европейските..

публикувано на 10.05.24 в 14:29
Татяна Лолова

Берлинска среща в памет на голямата Татяна Лолова

Тази вечер от 19.00 ч. в Българския културен институт в Берлин ще бъде показан филмът "Последният спектакъл" и и ще бъде представена книгата "Татяна Лолова от А до Я". Събитието е в рамките на Национална програма "Татяна Лолова на 90 години"...

публикувано на 08.05.24 в 07:10
Снимка: НБУ „Св. св. Кирил и Методий“- Атина

Международен форум "Пътят на светлината" в Атина акцентира на приноса на съпокровителите на Европа Св.св. Кирил и Методий

На 11 май – денят, в който православната църква почита Светите равноапостоли Кирил и Методий, в Атина ще се проведе Международен научен форум "Пътят на светлината“. Събитието е посветено на делото на светите братя и техните ученици и ролята на..

публикувано на 07.05.24 в 12:35