Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изтича срокът, в който мисиите ни зад граница да поискат съгласие за провеждане на избори

Снимка: mfa.bg

Днес изтича срокът, в който ръководителите на българските мисии зад граница трябва да поискат съгласието на приемащата държава за провеждане на избори на 9 юни т.г. и разкриване на секции в дипломатическите и консулските мисии и извън тях.

Организациите на сънародниците ни могат предлагат на дипломатите къде да се разкрият секции за гласуване до 14 май, след което Централната избирателна комисия ще определи държавите, местата и броя на секциите.

Също до 14 май българските граждани с избирателни права трябва да заявят, че ще гласуват, за да бъдат включени в избирателните списъци. Заявлението по образец може да се подава в посолствата, по пощата или електронно през интернет страницата на ЦИК. Тези, които не са подали документа, също ще могат да гласуват, попълвайки на място декларация.

Централната избирателна комисия ще назначи членовете на избирателните секции зад граница след консултации с парламентарно представените партии и коалиции. Местата за гласуване ще се разкриват от ръководителите на дипломатическите и консулските представителства според разпределението на българската общност в съответния район.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ученици от неделното училище в Солун ще проучват българските следи на Света гора

Ученици от българското неделно училище “Св. Георги Зограф” в Солун ще тръгнат по следите на българската история в Света гора, стана ясно при посещението на служебния образователен министър Галин Цоков в българския манастир “Св. Георги Зограф” в Света..

публикувано на 12.05.24 в 17:02

Над 26 300 хил. българи зад граница са изявили желание да гласуват за родния парламент

Над 26 300 заявления за гласуване в чужбина на изборите за народни представители са потвърдените до момента. Документите, подадени чрез електронната система на Централната избирателна комисия, ще се приемат до 24,00 ч. българско време на 14 май т.г. От..

публикувано на 12.05.24 в 09:27

В Рим работят за дигитална трансформация в обучението по български език и литература

В Българския кулутрен институт в Рим започна втората обучителна среща по проекта “Дигитална трансформация в обучението по български език и литература” към програма “Еразъм+”, КА2, Стратегически партньорства в областта на училищното образование...

публикувано на 11.05.24 в 17:44