Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Служебният кабинет продължава курса на България към еврозоната

Дали страната ни ще успее да замени лева с еврото на 1 януари 2025?

Снимка: БГНЕС

"Старал съм се в правителството да попаднат експерти, да има приемственост и да бъде политически балансирано" – това заяви служебният премиер Димитър Главчев при представянето при президента на състава на вече действащия служебен кабинет. Основната задача на кабинета е да гарантира честни избори. "Това обаче не означава, че ще спре да работи в другите сектори и другите посоки. Европейският път на България ще бъде следван"– увери служебният министър-преседател.

Димитър Главчев

Една от целите на страната ни е присъединяването към еврозоната, като стремежът е това да стане в началото на 2025 г.. Според доклад на Световната банка обаче тази цел е поставена под риск, поради политическата нестабилност и шестите поред предсрочни избори, което заплашва да забави инерцията в провеждането на реформи.

"Няма как България да се присъедини към еврозоната на 1 януари 2025 година, тъй като все още не отговаряме на критерия за инфлацияпосочи икономистът Петър Ганев. – Възможно е до края на тази година това да се случи, но онова, което трябва да направи парламента, е да приеме закона за еврото, който в момента е на етап обществено обсъждане."

Петър Ганев

Ганев изрази съмнение, че на настоящия парламент "ще му стигне времето до изборите, за да го приеме, но ако членството ни се отлага с няколко месеца или година, вероятно срокът няма да е толкова притискащ".

Бившият министър на икономиката Николай Василев припомни, че България е била очаквана от останалите страни членки, да се присъедини към еврозоната още през 2023, заедно с Хърватия. Това обаче не се случва, а, по думите му, принос за това има и доскорошния финансовия министър.

Николай Василев

"Асен Василев беше против влизането в еврозоната през 2021 година. Коя година стана „За“ аз не знам и се радвам, но едно е да казваш, че си "За", а друго е да водиш политики, които да придвижват страната натам. Той лично като финансов министър отложи датата за присъединяване от 2023 на 2024 - първи път, от 2024 на 2025 – втори път и сега вероятно няма да влезем в началото на 2025 година – обясни Николай Василев и допълни още един голям недостатък, който пречи на страната ни  – големите бюджетни дефицити, които не водят до това да бъдем искани повече в еврозоната, а са автоголове за България.

Политическите процеси у нас вероятно ще повлияят на скоростта, с която ще се присъединим към еврозоната и Шенген, смята и икономистът Румен Гълъбинов, но не е особено притеснен от това:

Румен Гълъбинов

"Не вярвам това да е някакво фатално закъснение - между 3 и 6 месеца примерно, но пак в рамките на 2025 г. да успеем да станем пълноправен член на еврозоната и на Шенген, като влезем и по сухопътни граници."

Според него у нас има друг сериозен проблем – включена е машина за дезинформация и насаждане на страхове, свързани с еврозоната.

"Ако се погледнат за последните 10 години увеличението на доходите и вдигане на стандарта на живот на държавите в еврозоната, сравнени с държави, които са извън нея, се вижда, че страни като Унгария, Полша и Чехия изостават по тези показатели. Не би следвало да има притеснение, че ще обеднеем. Напротив - ще забогатеем. Колкото до цените – и без да сме влезли в еврозоната, на някои стоки и услуги, те се увеличават и в момента."

Икономистът обърна внимание на един не по-малко ключов въпрос от присъединяването ни към еврозоната – средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. Той припомни, че през изминалата година България не получи никакви средства от този източник.

"Би трябвало тази година да се положат максимални усилия, за да получим втория и третия си транш. В противен случай, до средата на 2026 година, когато е крайният срок за усвояване на тези пари, България рискува да загуби почти половината от тях, поради липсата на време да бъдат усвоени и да се реализират българските проекти."

Съставил: Йоан Колев /използвани са интервюта на Силвия Великова, Даниела Големинова и Георги Марков, БНР-"Хоризонт"/

Снимки: БГНЕС, БТА, БНР 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Преходът на АЕЦ "Козлодуй" от руско на американско гориво започва през май

Преходът от руското ядрено гориво на "ТВЕЛ" към американското на "Уестингхаус" ще започне през май със зареждане на 43 касети в активната зона на реактора на пети блок на АЕЦ "Козлодуй". Процесът на замяна на касетите ще продължи 4 години. Това..

публикувано на 30.04.24 в 16:38

200 млн. лв. нов дълг вероятно ще бъде набран в средата на май

Двеста милиона лева нов дълг се очаква да бъде набран на 13 май т.г., става ясно от страницата на Българската народна банка. На тази дата е обявен аукцион за шестмесечни съкровищни облигации с годишен лихвен процент от 3,25%. Това е втората емисия..

публикувано на 27.04.24 в 15:33

“Фич Рейтингс” потвърди дългосрочния ни кредитен рейтинг

Международната рейтингова агенция “Фич Рейтингс” потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута BBB с положителна перспектива. Положителната перспектива отразява изгледите за членство на страната ни в еврозоната...

публикувано на 27.04.24 в 12:40