Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разрешения за работа на чужденци в България извън Синята карта

Снимка: pixabay

В отговор на слушателски въпрос в серия от публикации Радио България представя на своята многоезична аудитория документите, даващи право за пребиваване и работа в България на чужди граждани на трети страни. В предишния материал от поредицата ви разказахме за Синята карта, която дава достъп до българския пазар на висококвалифицирани работници. Не всеки желаещ да кандидатства за работа у нас обаче отговаря на високите изисквания за този тип разрешение. Българското законодателство предвижда възможности и за онези кандидати, които не отговарят на условията за упражняване на висококвалифицирана заетост. Такъв е най-ползваният подобен документ, с който се разрешава пребиваване и работа на територията на България на чужденци от трети държави, а именно Единното разрешение за пребиваване и работа, но има и други често прилагани, условията за получаване на които ще прочетете по-долу:

Единно разрешение за пребиваване и работа

  •  За получаването на този документ няма изискване за висока степен на квалификация и образование. Работникът просто трябва да докаже с документ уменията си да изпълнява работата, за която ще бъде нает – образование, специалност, правоспособност, опит или професионална квалификация.
  •  Разрешението се издава за срок от 3 години, а ако срокът на трудовия договор е по-кратък - за срока на продължителността на договора.
  •  Не се изисква чужденецът с разрешено право на пребиваване в страната при първоначално и последващо кандидатстване да е извън територията на България.
  •  Ако чужденецът има разрешение за продължително пребиваване, трябва да подаде заявлението до 2 месеца преди изтичане на пребиваването му. 
  •  Процедурата по издаване на този вид разрешение е не по-дълга от два месеца, но при правна сложност срокът може да бъде удължен с два месеца.
  •  Издава се от МВР.


Разрешение за сезонен работник

  •  Издава се за влизане и престой на чужденци от трети страни за сезонна работа за срока на трудовия договор, но не по-малко от 90 дни и не повече от 9 месеца в рамките на всеки период от 12 месеца.
  •  При кандидатстване за разрешението чужденецът трябва да пребивава извън България.
  •  Трябва да бъдат представени документи за образование, специалност, правоспособност, професионална квалификация и опит на чужденеца.
  •  Процедурата по издаване на това разрешение трае максимум 2 месеца.
  •  Разрешението се издава по ускорена процедура за чужденци, които поне веднъж са работили на територията на България като сезонни работници през последните 5 години.
  •  Издава се от МВР.


Разрешение за извършване на дейност на свободна практика

  •  Под "дейност на свободна практика" се подразбира стопанска дейност, осъществявана лично, без ангажимент към работодател.
  •   За разлика от по-горе изброените разрешения, които се издават от МВР, този тип разрешение се издава от изпълнителния директор на Агенцията по заетосттапо искане на гражданин на трета държава, въз основа на което МВР издава разрешение за продължително пребиваване.
  •   Процедурата за издаване на разрешение трябва да се извърши преди началото на дейността на чужденеца на територията на България.
  •   Документите се подават лично от гражданина на третата държава или упълномощено от него лице в Централния офис на Агенцията по заетостта (София, бул. "Дондуков” № 3).
  •  Сред необходимите документи са: описание на вида, характера и целите на дейността на свободна практика; подробен план за дейността за срока, за който се иска издаване на разрешение; документ за наличието на финансови средства за извършване на дейността; документ за владеене на български език на ниво минимум В1.

Уважаеми слушатели и читатели на Радио България, ако имате и други въпроси, свързани с престоя на чужденците в България, или по други теми, задайте ни ги, а ние ще потърсим отговори на тях!

Вижте още:

Снимки: Pexels, Pixabay

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Из Искърското дефиле

Облачна събота, на места - валежи

През следващото денонощие ще се задържи предимно облачно. Ще има и валежи от дъжд с гръмотевици, значителни на места, главно в планинските райони, а около Дунав - слаби. Вечерта от север валежите ще спират. Минималните температури ще са между 8° и 13° ,..

публикувано на 03.05.24 в 19:05

Православни християни изпълниха храмовете на Разпети петък

Въпреки дъжда в различни краища на България храмовете в страната се изпълниха с вярващи на Разпети петък. В София много от тях посетиха митрополитския катедрален храм "Света Неделя". Поклонението продължава през целия ден. Вечерта в храма ще бъде..

публикувано на 03.05.24 в 17:22

Вход свободен и войнишка боб чорба във Военноисторическия музей за 6 май

С Ден на отворени врати ще бъде отбелязан на 6 май Денят на храбростта и празникът на Българската армия в Националния военноисторически музей в София, Военноморския музей и Парк-музей „Владислав Варненчик“ във Варна и в Музея на авиацията в..

публикувано на 03.05.24 в 12:10