Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Три институции проверяват сигурността на машините за гласуване

Снимка: БГНЕС

Министерството на електронното управление, Българският институт за стандартизация и Българският институт по метрология ще проверяват машините за гласуване на предстоящите избори за европейски и национален парламент. Според утвърдената методика на контрол подлежат документите, софтуера, хардуера, обработването, съхраняването и извеждането на информацията.

Проверките ще обхванат и самия изборен процес – например дали един избирател може да гласува повече от веднъж, възможен ли е неразрешен достъп до машината за други цели, дали електромагнитните излъчвания ще повлияят на данните, има ли опасност от разкриване на вота.

Трите институции имат 20 работни дни, за да проверят седем машини за гласуване, изтеглени на случаен принцип. “Крайната цел е да възстановим доверието в изборния процес”, коментира служебният премиер Димитър Главчев.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за валежи в четвъртък за 13 области, предимно в Централна България

В четвъртък , 23 май, минималните температури в страната ще са между 11 и 14°, в София 12°. През деня над Западна и Централна България ще има гръмотевични бури, локални интензивни валежи и опасност от градушки. Максималните температури ще са от 19..

публикувано на 22.05.24 в 19:35

България днес - 22 май 2024 г.

България – слово, памет, емоция и дом. Дори и на стотици километри от родината, тя винаги е импулс в сърцето, който посреща и изпраща деня. На 22 май в „България днес“ ще се потопим в емоцията на българите в Рим в очакване на Деня на светите братя..

публикувано на 22.05.24 в 19:00

Българската култура и образование – в обсега на ново предаване на БНР

В навечерието на празника на буквите, просветата и културата програма „Христо Ботев“ и програмата за чужбина на БНР - „Радио България“ - излизат с ново седмично предаване.  " Часът на Радио България – по програма Христо Ботев" ще поставя акцент..

публикувано на 22.05.24 в 18:53