Хоризонт до обед

„Хоризонт до обед“ е дискусионно предаване на програма „Хоризонт“. 

Всеки делничен ден между 10:05 и 12:00 часа - с истинските проблеми на болното ни общество - децата, малцинствата, здравето, пътищата, религията, екологията... С различен поглед, дори отвъд бариерата на очевидните гледни точки. Всичко това в „Хоризонт до обед“.

Водещи: Ирина Недева, Валерия Николова, Таня Милушева


Публикации

Д-р Давид Йерохам

Бавно и подмолно обществото изпада в голяма криза

Обезчовечаването, или разговор за моралните устои на обществото ни след три абсурдни истории. Пътник, който повече от 24 часа се вози в автобус от Париж към София, знаейки, че е с Covid-19. Една драматична история на двойно самоубийство на майка и..

публикувано на 24.03.21 в 14:06

Психичната болест като огромен шал

„Огромен шал ще визуализира психичните болести в България. Всеки е поканен да се включи в изплитането на шала, следвайки специфична цветово-кодирана схема“. Това каза в предаването „Хоризонт до обед“ д-р Бояна Петкова.  Новата инициатива е на Fine..

публикувано на 24.03.21 в 12:51

Търсят се идеи за финансиране по програмата „Европа като общност на граждани“

Граждански организации с добри идеи за подпомагане на местните общности могат да получат финансиране в конкурс, провеждан с посредничеството на Софийска платформа. Финансирането е осигурено от програма „Европа като общност на граждани“. Очакват се..

публикувано на 24.03.21 в 11:51

Симптоматиката на болните от Алцхаймер при пандемия се влошава

„ Науката е доста напреднала за болестта Алцхаймер , на този етап ние знаем за механизмите на това заболяване, знаем какво го причинява, знаем какви изменения притежават определени протеини, които се отлагат в човешкия мозък и които в последствие..

публикувано на 24.03.21 в 11:34

Как да се оцени рискът от манипулации на вота и от изкривяване на изборните резултати

„На базата на нашата експертиза сме разработили онлайн инструмент, оценяващ риска от манипулации над вота на избирателите преди изборите за Народно събрание на 4-ти април“, каза в „Хоризонт до обед“ Ива Лазарова от Института за развитие на..

публикувано на 23.03.21 в 14:40

МЗХГ: Променят се препоръчителните дневни дози на витамини и минерали

„Съществуващата Наредба за хранителните добавки не е актуализирана повече от 11 години, но сега има и нов Закон за храните, затова се налага и сегашната промяна, за да се включат и промените на европейско ниво“, посочи пред БНР д-р Димитър..

публикувано на 23.03.21 в 13:43

Ще съживят ли „зелените сертификати“ въздушния трафик

Туризмът се люшка между силното желание на хората за свобода и пътувания, страха от пандемията, мерките и правилата, които едни одобряват, а други отричат, и надеждата за ваксините. Ще пътуваме ли свободно през ваканциите си, по бизнес или на гости?..

публикувано на 23.03.21 в 12:45
Татяна Лолова

От Златния фонд на БНР: Спомен за Татяна Лолова

"Неизбежно, винаги съм искала да бъда актриса , откакто се помня. Казват, че човек има спомени от тригодишен, значи от тогава и аз помня". Това казва през 2012 г. пред БНР голямата актриса Татяна Лолова, която ни напусна днес. Отиде си голямата Татяна..

публикувано на 23.03.21 в 12:26

МЗ: Всички лечебни заведения в страната са обезпечени с кислород

„ Всички лечебни заведения в страната са обезпечени с кислород . Наблюдава се повишено потребление, съпоставимо с това през есента, но засега няма сигнали от болниците някъде да липсва кислород“. Това каза пред БНР заместник-министърът на..

публикувано на 23.03.21 в 11:38

Експерт: Пандемията изправи лекарите пред моралната дилема на кого да бъде оказана помощ

В разгара на третата вълна на пандемията у нас, когато болниците се задъхват от наплива на хора с усложнения при преминаването през заразата, няма време за спокойна и рационална преценка на лекарите и сестрите, които са на входа на тези болници. „..

публикувано на 23.03.21 в 11:04