Има ли мегдан

Може ли да се живее бавно в условия на повсеместна свързаност и комуникации?

Какво привлича търсещите уют и близост с природата на село млади хора?

Възражда ли се интересът към традиционните ценности?

Рубриката „Има ли мегдан“ в предаването „Графити по въздуха“ ни среща с ентусиасти и любители на зелената култура, със занаятчии, които не предават духа на старите майстори, с организатори на екофестивали, предприемачи и пътешественици.

Предаването се излъчва всеки четвъртък от 20 до 22 часа в ефира на програма „Хоризонт“.

Публикации

Проектът «Кутии, пътуващи във времето» - скритото наследство на Дунава

Как изглеждат стари сгради в Дунавския регион през очите на млади хора, които не помнят тяхната история?  Кое е общото между квартал «Самолета» в Силистра, летището Иново край Видин и концлагера в Белене? На 14 май в Дом "Канети" в Русе откриват..

публикувано на 10.05.19 в 16:31

Шипка Фест - занаяти и културен туризъм

Първият Шипка Фест ще се проведе в три уикенда, като кулминацията се предвижда да бъде между 24 и 26 май. Татяна Косекова, председател на Народно читалище „Светлина 1861“ в Шипка и Божидар Ламбов от Пространството за култура и изкуство „Вихъръ“..

публикувано на 03.05.19 в 11:28

Българите все повече внимават с какво се хранят и биопродуктите са все по-търсени

За биоземеделието има мегдан вече от няколко години и той продължава да се разширява, каза в предаването "Графити по въздуха"  Албена Симеонова, председател на Българска асоциация „Биопродукти“.  „Забелязвам как се разви фермерският пазар всяка..

обновено на 26.04.19 в 09:49

Обезлюдяването е сред основните проблеми на България

Около 750 души са жителите на село Островное в Бесарабия, познато още с името Бабата. То се намира в украинската част на Бесарабия, където има общо 50 български села.  Вечер там често могат да се видят млади хора, които вместо да отидат на..

публикувано на 12.04.19 в 16:11
Патрик Смитьойс

Холандец създаде природен резерват край язовир Искър

Край язовир Искър има екорезерват - "Шаварите". Проектът е дело на х оландеца Патрик Смитьойс и негови съдружници.  Първоначално купили 600 декара край река Искър в района, в който реката се влива в едноименния язовир. Искали да  създадат..

публикувано на 08.04.19 в 15:57

Млади семейства популяризират градското земеделие

Четири семейства, които живеят в София, поддържат зеленчукова градина от 3-4 декара в село Герман.  "Това, което ние сме направили е, че със собствени средства сме заложили една каравана там, изкопали сме два кладенеца, в съседство има..

публикувано на 29.03.19 в 15:44

Малка пивоварна предлага бира с вкус на рози и на люти чушки

Малка пивоварна в Пазарджик произвежда крафт бира и експериментира с вкусове - на рози, на люти чушки, на местни подправки и билки. Фабриката е създадена преди две години.  Нейният собственик Стойчо Пампов е един от основателите на Асоциацията на..

публикувано на 22.03.19 в 14:43
Иво Върбанов

Музикантът Иво Върбанов за винопроизводството като изкуство и музиката като опиянение

До голяма степен производството на вино е изкуство. Така мисли Иво Върбанов - пианист, който се занимава и с винопроизводство. Иво Върбанов е професионален музикант, който е учил в Италия, но живее във Великобритания. Няма земеделски..

публикувано на 15.03.19 в 15:01
Част от екипа на NASEKOMO

По проекта NASEKOMO произвеждат протеин от органични отпадъци

Проектът NASEKOMO е свързан с преработка на органични отпадъци и производство на протеин. В основата на бизнес модела на проекта стои насекомо - черната муха. Това каза в рубриката "Има ли мегдан" в предаването "Графити по въздуха" Олга..

публикувано на 08.03.19 в 13:43

Жителите на Бърдарски геран организират колоритния карнавал “Фършанги”

Жителите на Бърдарски геран са потомци на българи, живели няколко поколения в областта Банат. Бърдарски геран е село в Северозападна България с около 600 жители. То се намира в община Бяла Слатина, област Враца. "Там някак си човек попада все..

публикувано на 01.03.19 в 15:43