Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Елица Христова: Трябва да притихнем и да се смирим, за да чуем, да почувстваме похвалата към Бога


Елица Христова, която е доктор по теология, музикант и диригент на хор "Колегиум ОСАННА", гостува на Цветница в рубриката на  Румяна Иванова  „ Духовен поглед“.

Както през пролетта птиците пеят от ранни зори и хвалят Господа, така и на Цветница или Вход Господен в Йерусалим в православните храмове ще звучи песента за Цветница, "Задостойник".  Днес празнуваме последното влизане на Иисус Христос в Йерусалим. Празникът се нарича Вход Господен в Йерусалим и възгласът е Осанна! Божият Син влязъл като цар и бил посрещнат с радостни възгласи от своите последователи. В Евангелието от Марк, глава 11, стихове от 7 до 10 това събитие е описано така: "И докараха ослето при Иисуса, намятаха върху него дрехите си, и Иисус го възседна. А мнозина постилаха дрехите си по пътя; други пък сечаха клони от дърветата и постилаха по пътя. И които вървяха отпред, и които Го съпровождаха, възклицаваха и казваха: осанна, благословен Идещият в име Господне! Благословено царството на отца ни Давида, което иде в име Господне! Осанна във висините!".

Какво значи думата Осанна? Елица Христова обясни: На староеврейски тази дума означава "молим те, спаси“. Има я и в арамейския език. Този възглас се отправя към небето, когато човек е срещнал  Бога. Тя е сбъдната изцяло в Божията и човешката радост, които се съединяват. Когато Иисус влиза в Иерусалим, точно тази радост довежда до екзалтирано състояние новозаветните юдеи. Възгласът “ОСАННА” има възпламеняващо въздействие и с лекота ни свързва освен с Бог-Син и с Бог-Отец, чието име пък, на староеврейски (Саваот) произхожда от староеврейското Цава, което значи “огън”. Сигурно е невъзможно лице от троичния Бог да не съ-радва на хората, зовящи го с “ОСАННА”.

В Евангелието от Лука, глава 19, стихове от 35 до 40: „А когато наближаваше вече да превали Елеонската планина, цялото множество ученици, възрадвани, почнаха велегласно да славят Бога за всички чудеса, каквито бяха видели, като казваха: благословен Царят, Който иде в име Господне! Мир на небето и слава във висините! И някои фарисеи измежду народа Му рекоха: Учителю, запрети на учениците Си. Но Той им отговори и рече: казвам ви, че, ако тия млъкнат, камъните ще завикат."  Според Елица Христова само човешкият род хвали Господа в резултат на празнични пулсации. Цялото творение ежеминутно хвали Бога, а ние трябва да притихнем и да се смирим, за да чуем, да почувстваме тази похвала. Творението е по-благодарно към Създателя си. Все пак с Божията помощ и в нашите души се влива Божията радост, която, макар и на празници, ни пречиства, издига и извисява, за да стигнем до състояние, близо до екзалтираната радост и да запеем както се казва в тропара от днешната служба:  За да увериш в общото възкресение, преди Твоите страдания от мъртвите въздигна Лазаря, Христе Боже.

В звуковия файл чуйте разговора на Румяна Иванова с Елица Христова.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Законите на Мърфи

29.09.2024 Законите на Мърфи

Чуйте рубриката от 29 септември 2024 г. Водещ - Даниела Якова

публикувано на 30.09.24 в 10:33
Слав Киров - вляво

Екстремните спортове 24 август - 29 септември 2024

22 - 29 септември Слав Киров завоюва сребърен медал на Европейското първенство по спортно катерене за юноши и девойки в дисциплината "боулдър". Още двама български катерачи влязоха в първата десетка на първенството във френския град Троа - Ида Христоскова стана осма при девойките, а Валисия Мей - десета. С рекорден брой участници премина..

публикувано на 29.09.24 в 12:17

22.09.24 Законите на Мърфи

Рубриката от 22.09.24 година.

публикувано на 22.09.24 в 11:24
Катя Паскалева

Катя Паскалева - актриса като картина

Катя Паскалева е една от енигмите на българското кино и българския театър. Звездата ѝ изгрява със знаменитата роля в "Козият рог", а до края на живота си Катя Паскалева се снима в над 20 филма и прави десетки впечатляващи роли в театъра. Наричат я актрисата – картина. Красотата ѝ, бликаща от дълбоките ѝ и чувствени бадемови очи, е покоряваща, а мащабите..

публикувано на 18.09.24 в 03:00

15.09.2024 Законите на Мърфи

В звуковия файл можете да чуете рубриката " Законите на Мърфи" от 15 септември 2024 г. Водещ - Даниела Якова

публикувано на 16.09.24 в 09:21

Възрастова астрология

Астроанализът според годините на човека се нарича още Възрастов хороскоп. Той има 12- годишна периодичност, в която всеки цикъл се нарича "знак". Тази структура установява съответствие между 12-те знака и 12-те възрасти на човека. Те имат свои особености и за да бъдат разбрани, помага съответният знак. Човекът е подвластен на 12..

публикувано на 15.09.24 в 11:15

08.09.24 Законите на Мърфи

Рубриката от 08.09.24 година.

публикувано на 08.09.24 в 08:15