Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба с картини от златния фонд на галерията в Кърджали беше открита в Народното събрание

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева и кметът на Кърджали Хасан Азис откриха в парламента изложба с картини на изтъкнати български майстори от златния фонд на Общинската художествена галерия в Кърджали. В Клуба на народния представител са показани 26 работи на именити автори от края на 19-и и средата на 20-и век , сред които Иван Мърквичка, Ярослав Вешин, Антон Митов, Елена Карамихайлова, Владимир Димитров-Майстора, Стефан Иванов, Бенчо Обрешков. Пред депутатите и гостуващите общински съветници от Кърджали Цецка Цачева посочи, че е много приятно, когато в сградата на парламента биват посрещнати онези, които съхраняват националната творческа памет. Според нея така се дава знак, че народните представители имат отношение към изкуството не само с обсъждане на закони, уреждащи тази материя, а и чрез популяризирането му. Хасан Азис благодари за възможността творбите да бъдат представени в парламента и изрази надежда през седмиците, в които изложбата гостува, депутатите да усетят богатството на Общинската художествена галерия на Кърджали. Творбите носят духа на своето време и са своеобразно огледало на духовния, политическия и стопанския живот на България - "Групов портрет" и "Селско момиче" на Иван Мърквичка, "Пазар на добитък" от Антон Митов, изключително колоритните произведения на Владимир Димитров-Майстора "Момиче в червено" и "Жътвар".

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25

Българският вируоз Марио Хосен солист ще изпълни импровизации за цигулка в Скопие

Концерт на свещи ще има на 12 април македонският камерен оркестър Профундис със световноизвестния български цигулар Марио Хосен, под диригентството на Гюргица Дашич. Концертът във Филхармонията на Северна Македония се прави със съдействието на Българския..

публикувано на 12.04.24 в 15:37

Зеленият път на културата

Повече от 30 артисти и експерти от сферата на изпълнителските изкуства и екологията от няколко държави от Централна и Югоизточна Европа - Босна и Херцеговина, България, Полша, Унгария, Северна Македония, Сърбия, Хърватия и Черна гора - пристигнаха в..

публикувано на 10.04.24 в 15:20