Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гримасите на информационното бъдеще

Проф. Ани Гергова
Снимка: Ивелина Ватова
За нея библиотеката е кръстопът, а както всички знаем, там се срещат всички (по)пътни ветрове, за да решат накъде да тръгнат, тъй че това е място, пълно с рисковете на избора. Пътят ти предлага премеждия, разделя те или те събира със свои и чужди, но на кръстопътя решаваш дали да се завърнеш у дома или завинаги да избягаш, дали да подириш собственото си Аз или да оставиш някой друг да стори това. Вместо теб.

Тези две универсални метафори са научили Ани Гергова с приветлива усмивка и без гняв да се изправя пред намръщеното лице. В неговата обърканост, сякаш в огледало, се отразяват измеренията на новата социална памет на цивилизацията ни, която, без да се отказва от добрия стар Гутенберг, протяга алчно ръце към красивите продукти на информационната модерност.
Макар и съвсем плахо все още, постепенно и в българските библиотеки пред очите й започват да примигват просветващите погледи на компютрите. Обновява се комуникационната им мрежа, а старите читалищни библиотеки по новому осмислят ролята си на културни аниматори.

По ведомост проф. Ани Гергова няма и един работен ден в Народната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий". Но далеч преди 60-годишнината си е станала едно от нейните съвременни емблематични имена. Влязла в нея като първокурсничка в Софийския университет по българска филология и не си спомня някога да е излизала от читалните й. До ден днешен! Докато изучава тайните на българската граматика и върви по старобългарските литературни пътеки, е привлечена от идеята допълнително да специализира "библиотекознание и библиография" при създателя на българската наука за организация и управление на библиотечното дело проф. Тодор Боров. После именно той ще я поощри да направи една от първите у нас аспирантури (днес докторантура) по книгознание. В началото на 90-те години на ХХ век е в екипа университетски преподаватели, които продължават делото на стария си професор, като откриват специалността "Библиотечно-информационни науки" (по-известна като БИН) и катедрата "Библиотекознание, научна информация, културна политика" към Философския факултет на СУ. Нейните студенти днес работят в почти всички български библиотеки и в чужбина. Над 200 са публикациите и проектите й, като в заглавията на всички има поне една от двете ключови думи – книга и четене.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българският вируоз Марио Хосен солист ще изпълни импровизации за цигулка в Скопие

Концерт на свещи ще има на 12 април македонският камерен оркестър Профундис със световноизвестния български цигулар Марио Хосен, под диригентството на Гюргица Дашич. Концертът във Филхармонията на Северна Македония се прави със съдействието на Българския..

публикувано на 12.04.24 в 15:37

Зеленият път на културата

Повече от 30 артисти и експерти от сферата на изпълнителските изкуства и екологията от няколко държави от Централна и Югоизточна Европа - Босна и Херцеговина, България, Полша, Унгария, Северна Македония, Сърбия, Хърватия и Черна гора - пристигнаха в..

публикувано на 10.04.24 в 15:20

Българка организира международна изложба за правата на жените в Прага

Над 20 жени са убити от мъже от близкото им обкръжение в България през 2023 година, а регистрираните случаи на домашно насилие са били 1359 спрямо 749 през 2022 г.. "81,4% е увеличението на проявите на агресия в домашни условия през миналата..

публикувано на 10.04.24 в 12:55