Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българска песен спечели наградата на зрителите на фестивала за детска песен в Болоня

Песента "Танцът на Росинка", изпълнена от сестрите Тоника и Ивелина Андрееви от България, спечели наградата "Телевизионната монета", присъждана от телевизионните зрители на 52-ия фестивала на детската песен в италианския град Болоня. Песента "Танцът на Росинка" направи впечатление на италианските зрители с това, че включва традиционни български фолклорни мотиви. Това е втора награда от фестивала за Тоника и Ивелина - на 10 и 7 години. На първата вечер - 17 ноември, те спечелиха отличието "Червена монета", което се присъжда на песента, харесала се най-много на публиката и на зрителите във всяка от конкурсните вечери. Голямата награда на фестивала в Болоня - "Златната монета" бе присъдена от журито на две италианчета - Франческа Мелис и Джулия Панфилио за изпятата от тях песен "Под душа с дъждобран". Момиченцата са на 4 и 8 години. В тазгодишния фестивал участваха общо 12 песни, изпълнени от деца на възраст между 4 и 12 години. Само четири бяха песните на деца от чужбина. Сестричките Росенови от българското село Глогово бяха единствените представители на Източна Европа.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Свети Георги" или "Едерлези" – песента, без която Гергьовден не може

Много са песните в българския фолклор, които възпяват Свети Георги Победоносец. На 6 май обаче задължително се изпълнява и една изключително популярна ромска песен, наречена "Едерлези", както е ромското название на празника на светеца. Спокойно..

публикувано на 06.05.24 в 09:35

30 години от създаването си празнува Хор "Ваня Монева"

Вече три десетилетия космическите гласове на певиците в един от най-популярните български фолклорни хорове, под художественото ръководство на маестра Ваня Монева, вълнуват публиката у нас и по света. Хор "Ваня Монева" празнува кръглата..

публикувано на 30.04.24 в 10:15

“Виртуозите на Ла Скала” закриват “Европейския музикален фестивал” във Варна

Двама световноизвестни български музиканти – цигуларят Марио Хосен и оперната певица Красимира Стоянова, ще си партнират тази вечер във Варна с камерния ансамбъл “Виртуозите на Ла Скала”. Концертът е последен за “Европейския музикален фестивал” и първи..

публикувано на 29.04.24 в 06:00