Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Националният природонаучен музей навърши 120 години

\r\nНационалният природонаучен музей в София е един от най-посещаваните у нас.
Снимка: imagesfrombulgaria.com

Националният природонаучен музей навърши 120 години. Освен с вековната си история той се слави и като най-богатия между природонаучните музеи на Балканския полуостров. Особена заслуга за това има княз Фердинанд, основателят на музея, който проявявал подчертан интерес към природните науки. В началото на съществуването си музеят носел името Княжески естествено- исторически музей и в него били съхранявани личните колекции от птици, бозайници и пеперуди на княза. Първият му уредник е придворният лекар д-р Паул Леверкюн, който бил на времето и известен орнитолог. Тъй като музеят бил собственост на царското семейство, то осигурявало издръжката му в продължение на 60 години. От семейството се грижели и за обогатяването на колекциите му и създали научна група към него. До Първата световна война в музея постъпвали колекции предимно от чужбина, подарени или закупени от видни чуждестранни колекционери и пътешественици. По-късно са приобщени почти всички частни колекции на животни и растения както и колекциите на видни български геолози като Никола Неделков, Петър Чорбаджиев и проф. Георги Златарски.

В периода 1914 - 1959 г. музеят, наречен вече Царски музей, процъфтява под ръководството на д-р Иван Буреш. Тогава се организират различни експедиции до всички български планини и до съседните балкански страни, за да се обогатят колекциите. Открити са много нови видове животни и растения. Така музеят се превръща в основна база за научни изследвания по природни науки в България, който издава и списание с висок международен авторитет. Днес Националният природонаучен музей в София е един от най-посещаваните у нас. Залите му служат за практически занятия на студенти и ученици.

„В новата си историямузеят е част от БАН - отбелязва директорът му д-р Алекси Попов. - При нас работят специалисти с международно признание. В продължение на 12 години тук имаше и живи животни, главно влечуги и земноводни. Тогава децата идваха многократно да ги гледат. Смятаме да възобновим показването на живи животни, защото е факт, че интересът към тях е много голям. Стремим се всяка година да обогатяваме колекцията на музея с едно или няколко препарирани едри животни. Така за изтеклите 1-2 години обогатихме колекцията на музея с една северноафриканска антилопа, гепарди, малайска и бяла мечка. Тази година по случай юбилея на музея подготвихме изцяло нова зала, в която са представени различни видове риби, отровни влечуги и земноводни...”

Обогатяването на колекциите на музея с гръбначни животни става и благодарение на съвместната му работа със столичната Зоологическа градина: „Някои от починалите животни биват докарвани за препариране при нас” - отбелязва Алекси Попов и допълва: - Преди няколко години препарирахме и един носорог, единствения в югоизточна Европа. Обогатяването на колекциите с безгръбначни животни и насекоми, както и с влечуги и дребни бозайници става по време на експедиции на наши сътрудници, включително и зад граница, някои от които са по международни проекти. Така например един от нашите млади учени - Боян Петров, който е запален алпинист и е покорил едни от най-високите върхове в света, донася редовно ценни екземпляри от флората и фауната, които обогатяват нашите колекции. Много от експонатите в музея са донесени от д-р Петър Берон, който е обиколил над 80 страни в целия свят. Така от 40 години насам музеят се превърна в своеобразно хранилище на колекции от всички континенти от цял свят.”

Учените и сътрудниците на Националния природонаучен музей работят по различни наши и международни проекти за изучаване и опазване на природното разнообразие: „Участваме в големи проекти на Европейския съюз. Един от тях е „Fauna Europaea”. Благодарение на него се установи, че животинските видове без морската фауна и едноклетъчните наброяват 143 хиляди вида. В този проект нашият музей беше базовата организация, която взе активно участие. Включиха се около 80 наши учени, които описаха представителите на фауната на България. Сега участваме в друг международен проект на територията на ЕС, събиращ информация за хората, които изучават различните групи животни - в каква област са специалисти, в кои институти работят, в кои издания публикуват изследванията си. Тази информация ще бъде безплатна и достъпна за всеки, който се интересува.” 

Снимки: Дарина Григорова

По публикацията работи: Дарина Григорова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България и Румъния работят за подобряване на корабоплаването по Дунав

Условията за корабоплаване по река Дунав ще бъдат подобрени чрез европроект DISMAR на стойност 10 млн. евро, съобщи БТА, цитирайки изпълнителния директор на Изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" (ИАППД) в Русе Ивелин Занев...

публикувано на 29.06.24 в 10:25

Ретро автомобили, симулатори и игри за Националния ден на безопасността на движението

На 29 юни по повод Националния ден на безопасността на движението по пътищата Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" организира фестивал от 11 до 14 часа на площад "Княз Александър I Батенберг" в столицата, пред Художествената..

публикувано на 29.06.24 в 08:30
Резерватът

В почивните дни – облачността намалява и валежите спират

Още преди полунощ облачността ще намалее и през втората половина на нощта ще бъде ясно. Вятърът в Източна България временно ще отслабне.  В събота, 29 юни, ще бъде слънчево. В следобедните часове, над източната половина от страната и планинските..

публикувано на 28.06.24 в 19:30