Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Затягат отпускането на инвалидни пенсии

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Правителството планира да засили контрола върху освидетелстването на хората с увреждания. Един път като тръгне фалшив документ, няма кой да го спре, каза в тази връзка министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин, представяйки наскоро мерките за усъвършенстване на пенсионната система. Впечатляваща е числеността на хората у нас, които придобиват пенсия по болест. За миналата година те са повече от половината от излезлите в заслужен отдих. Механизмът за контрол подлежи още на обсъждане със здравното министерство. Няма нищо лошо да затегнат режима. Но освен да търси къде отиват парите и дали всички са инвалиди, държавата да се погрижи за здравеопазването, смята Величка Колчева, която се е сблъскала със системата на ТЕЛК и в същото време е работодател. Вицепремиерът Калфин предлага лекарските комисии да определят не само процента увреждания, но и да дават оказания какво би могъл да работи даденият човек. По данни на Агенцията за хората с увреждания едва 10 на сто от тези в трудоспособна възраст работят. Според г-жа Колчева работодателите с право не искат да наемат инвалиди и пояснява: Има клауза, която защитава хората с увреждания. Ако фирмата има проблеми и трябва да съкращава персонал, налага се първо да освободи по-качествените работници и накрая инвалидите, които може да не са толкова полезни или трудоспособни. Преди шест години неочаквано животът на бизнес дамата се преобръща. Поставена й е най-тежката диагноза – рак. Оперираха ме и бях квалифицирана като инвалид, връща се към неприятните спомени. Собственик е на фирма за кройки на дрехи. След като преминава през трудната битка, решава да превърне фирмата в специализирано предприятие, в което 30% от работниците са с увреждания. За предвидените преференции г-жа Колчева казва:

Държавата се опитва да подпомага частника с проекти за отварянето на нови работни места. Връщат и част от осигуровките. За някой може да е малко, но за нас като фирма на времето беше плюс. Държавата няма как да помага повече от това, защото няма пари. Инвалидът в бедна държава е беден както всички социално слаби, не е като в Западна Европа. Държавата няма откъде да извади пари, но тя може да направи по-сериозен контрол при издаването на телковите решения и да подкрепя инвалидите, които започват частен бизнес. Нещо, което вече се случва.

Специализираните предприятия ползват и облекчения при кандидатстването за обществени поръчки. Според Величка Колчева обаче има много спекулации:

Има много фирми с фиктивно назначени инвалиди, които искат да участват в обществени поръчки. Това е недомислено. Не може фирма, която вчера е станала член на Агенцията на хората с увреждания, няма доказано минало, изведнъж да започне да кандидатства за обществени поръчки.

Фирмата на г-жа Колчева работи по поръчка на чуждестранни клиенти от Англия, Франция, Австрия, Швейцария, Италия и САЩ, но споделя, че до момента не са кандидатствали за обществени поръчки. Не можем да си го позволим, защото сме малка фирма. Свързано е с много разходи и не само. Останалите причини решава да ги спести, а ние сами можем да се досетим. Агенцията за хората с увреждания е единственият държавен орган, който истински помага на инвалидите, смята още тя. Миналата година кандидатстват по проект за хардуерно и софтуерно оборудване към агенцията. Участвайки с 10% съфинансиране, успяват да увеличат работните станции в офиса.

Ако бяхме взели инвалид, щяха да ни субсидират на 100% – пояснява г-жа Колчева. – Но нашата дейност е твърде специфична и много трудно се намират специалисти, дори сред здравите хора. Така че не можехме да го гарантираме. Търсим работници от много време и е трудно да попаднем на професионално подготвени хора. Обучаваме ги при нас. Това е дълъг процес и струва пари. Но ако човекът е читав, можеш да инвестираш в него. Не успяхме да намерим такъв инвалид. А да назначим някой фиктивно, за да вземем още 10%, не си струва.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Резерватът

В почивните дни – облачността намалява и валежите спират

Още преди полунощ облачността ще намалее и през втората половина на нощта ще бъде ясно. Вятърът в Източна България временно ще отслабне.  В събота, 29 юни, ще бъде слънчево. В следобедните часове, над източната половина от страната и планинските..

публикувано на 28.06.24 в 19:30

България днес - 28 юни 2024 г.

Балкански страсти, заключени в седем дни. Вековен български език и съвременната ни идентичност и предстоящ избор на предводител на Българската православна църква. Такива са темите в петъчната „България днес“, с които изпращаме месец юни и..

публикувано на 28.06.24 в 19:00

Трети мост над Дунав и фериботът Русе-Гюргево са ключови проекти за региона

България има изключително важна роля за свързаността на няколко региона. Страната ни е кръстопът между Балканския полуостров, Източното Средиземноморие и Черно море. Това заяви заместник-министърът на транспорта Анна Натова на среща с Матю Бойс,..

публикувано на 28.06.24 в 17:28