Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общинските съветници в Пловдив се обявиха против сливането на Онкоцентъра с друго здравно заведение

Петър Москов: Никой, никога, дори теоретично, не е имал намерение да закрива дейности

| обновено на 21.05.15 в 16:02
Снимка: БГНЕС

Декларация срещу сливането на Комплексния онкологичен център в Пловдив с друго здравно заведение в града прие на днешната си сесия Пловдивският общински съвет. 

В декларацията се подчертава, че като собственик на Центъра местният парламент с всички законови средства ще защитава неговата цялост, тъй като здравното заведение е доказало своята ефективност, а в разширяването на дейностите през годините вече са инвестирани много средства. Според председателя на Комисията по здравеопазване в Общинския съвет д-р Димитър Христозов от ГЕРБ, предлаганите от министър Петър Москов промени трябва да отчитат спецификите по места.

Не бива едно такова лечебно заведение с такъв мащаб и толкова пациенти да бъде толкова лесно подлагано на колене. Би трябвало пациентите да решат неговата съдба и специалистите, които работят в него. Вижте едно просто нещо - при милион и 700 хиляди лева, необходими за лъчетерапевтичния комплекс на година, за да работи, се отпускат 156 хиляди. Явно, че се води към недостиг на парични средства и към фалит.

За запазване на самостоятелността на Комплексния онкологичен център в Пловдив, каквото е и желанието на работещите в него, гласуваха единодушно всички присъстващи на днешната сесия 36 съветници.

Общинският съвет в Хасково също е на път да приеме декларация срещу предлаганите промени в Закона за лечебните заведения. Предложението е на председателя на местния парламент Иван Иванов след искане на ръководствата на болницата по онкология, Центъра за психично здраве и Болницата за пневмо-фтизиатрични заболявания в Хасково. Специалистите твърдят, че при сливането в държавните болници ще се стигне до разминаване на отговорността за пациентите и до непредсказуеми последици за обществото.

Министърът на здравеопазването д-р Петър Москов коментира решението на Пловдивския общински съвет по повод сливането на онкологичната болница:

Разбирам, че, ако на Общинския съвет бъде представена информацията, че някой закрива нещо, което работи, Общинският съвет би реагирал лошо, и да каже - защо ни закривате болницата. Отново казвам - никой, никога, дори теоретично, дори на ниво обсъждане не е имал намерение да закрива дейности, свързани било с онкологични, било с други заболявания!

Става въпрос за това, че тези дейности, отделени само в една болница, са само част от вашето лечение. Няма причина вие да бъдете разкарвани като футболна топка между едно или друго лечебно заведение, което си е хванало само една част, един епизод от вашата терапия. Комплексен план за вашето лечение, тогава тази болница или група болници получава правото да работи със Здравноосигурителната каса, за да лекува онкология -  точка!





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!