Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Детска Коледа с любими песни и изпълнители

Снимка: архив
В каквито и времена да живеем, не пропускаме да създадем празници за децата си, да отгатнем мечтите им и да ги зарадваме с подаръци. Особено около Коледа. Едно от любимите детски забавления по това време на годината са пъстрите концерти на техни връстници. Независимо дали са в детската градина, в училищния салон или на голяма сцена, те добавят неповторими мигове към празника. И тази година декемврийският афиш е изпъстрен с покани от известни детски хорове и вокални групи. Един от най-веселите празнични концерти изнесоха „Радиодеца” с диригент Илина Тодорова. В богатия репертоар на вокалната група са почти всички „коледни хитове“, познати по цял свят, както и обичани български песни.

Детският хор „Звъника” от гр. Плевен зарадва своите почитатели с изяви в различни градове на страната. В натоварената предпразнична програма на малките певци и техния диригент Ваня Делийска беше благотворителният концерт „Коледно чудо”, организиран в подкрепа на деца със сериозни здравословни проблеми.

Малчуганите от „Смехоранчета” изпращат една успешна година. През юни те представиха своя нов албум „Смехорански сезони”, в който са събрани песни, подходящи за всички годишни времена. Освен чудесните си коледни песни, тази година те представиха в НДК и коледния спектакъл „Пътешествие с метла“.

„Коледна сутрин с аромат на Бон-Бони” – така са озаглавили своята програма децата от „Бон-Бон“. През април вокалната група, чийто ръководител е Рози Караславова, отбеляза 20-ия си рожден ден. Направи го с бляскав концерт в зала №1 на НДК, в който взеха участие Поли Генова, „ЛаТиДа” и други пораснали „бонбони”.

Преди броени дни Детският хор на БНР се завърна от турне в Белгия. Първият концерт в програмата им беше в Брюксел – в залата на Европейския парламент. Истински посланици на българската култура, талантливите певци са изнасяли концерти в десетки страни на почти всички континенти заедно с основателя на хора акад. Христо Недялков. През последните няколко години начело на състава е Венеция Караманова, а успехите продължават да се множат. Детският радиохор ще вземе участие в коледно матине в зала „България”, заедно със СО на БНР. А на 28 декември, в рамките на „Новогодишния музикален фестивал”,  е традиционният празничен концерт.

Не бива да пропускаме и изявите на „Софийските момчета” – първия момчешки хор, създаден у нас. От проф. Адриана Благоева – диригент и художествен ръководител, научихме, че в празничния концерт навръх Коледа са включени и двете формации – момчета и младежи. А сред имената на композиторите, чиито творби изпълняват, са Петко Стайнов, Стоян Бабеков, Христо Недялков, Жул Леви, Моцарт, Бетовен и др.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Когато те срещнах" – китаристът Мирослав Иванов със солова песен

Мирослав Иванов е китарист, аранжор и автор на музика, който присъства в повечето от най-интересните съвременни български музикални групи и проекти. Негови авторски проекти са групите Сафо, Saint Electrics, МетаФормоза  и Пеперуда. Възлов член е на..

публикувано на 15.06.24 в 10:05

"Освободен" – лятно настроение с Innerglow

Триото Innerglow се нареди сред финалистите в тазгодишното 55-то издание на конкурса "Пролет" на БНР с песента си "Освободен". Идеята за нея възниква по-рано и давайки си сметка, че звучи свежо и танцувално, Тодор Ковачев, Петър Желев и Матей..

публикувано на 14.06.24 в 10:15

"През 100 земи" – Вяра Панталеева ни води на пътешествие към нас самите

Вяра Панталеева посрещна пролетта и влиза в лятото с нова песен. "През 100 земи" е подобен на сън приказен разказ за личностното пътешествие, в което рано или късно всеки от нас се отправя. Мистиката в музикален аспект е загатната с лек ориенталски..

публикувано на 13.06.24 в 10:15