Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зимната виелица не плаши никой от обитателите на Дивата ферма в с. Горно поле

БНР Новини

Зимата и студът през януари сковаха цялата ни страна. В дълбоки преспи сняг потънаха много от пътищата в страната ни, а това доведе до бедствено положение за хората, които се оказаха буквално откъснати от света. Положението се усложнява когато трябва да се достави хляб и храна за населението в малките села и градове.

За обитателите на „Дивата ферма“ в с. Горно поле, Хасковско, тежката и продължителна зима не е повод за притеснения. Нейните стопани Николай и Бети Василиеви се готвят за нея още от пролетта като събират сено и приготвят зоб за добитъка. Под един навес във фермата им живеят около 600 крави, коне, овце, кози и дори една видра, която сама е избрала да живее заедно с хората. В Дивата ферма животът тече в хармония с природата, а земята се отблагодарява щедро за положения труд.

Семейството на Николай Василиев е избрало да живее вселския дом, извън големия град, преди повече от 10 години. Със собствен труд той възстановил стара наследствена къща, а днес посреща през лятото туристи от цялата страна. Зимата обаче е най-хубавото време за почивка и грижи за добитъка, отбелязва домакинът Николай Василиев:

СнимкаДенят във фермата започва доста рано, преди още да се развидели. Първата работа е да прегледам кравите. Случва се често някоя от тях да се е отелила през нощтав снега, а това предполага сигурна смърт за теленцето. Налага се да реагирам в такава ситуация. Тъй като животните са наредени нагъсто едно до друго, често се случва някоеда падне и с тежестта на тялото си да затисне съседното. През деня кравите напускат навесите и отиват да търсят вода за пиене. За водопоя има две чешми, които през нощта покривам с изолация, за да не замръзва водата в коритото. През деня разхвърлям сено върху снега, а животните си го събират от там сами. 

Хората от Дивата ферма са се погрижили да си приготвят всичко за зимата през лятото и есента. Казват, че месото е в изобилие, с него може да се нахрани половин град. В градината около къщата отглеждат най-много фасул, зеле, моркови и различни плодни дръвчета. Климатът е топъл и обикновено температурите през зимата не се задържат дълго време под нулата. Тази година обаче е малко по-различна с продължителен студ от минус 17-18 градуса, казва стопанинът на фермата и продължава:

СнимкаЗимата при нас започна от края на ноември. Снегът в момента е около 60 см. Да вали така не е нещо неочаквано за нас, още повече, че този сняг е много необходим, защото влагата в почвата остана много малко и той ни трябва, за да напои земята. Важно е през пролетта да текне вода в реките, да се запаси земята с влага. Дори сега под него тревата започна да расте, защото там е топло и влажно. Миналата есен трева почти нямаше, беше сухо и топло лятото. Надявам се февруари да не е така студен месец, за да може още през март тревата да порасне. Ние разчитаме основно на нея за изхранване на добитъка. Миналата пролет тревата беше избуяла и стигаше до пояс. Това ни помогна да се подготвим много добре за такава сурова зима. Природата ни подсказва, че когато има такава изобилна трева напролет, значи ни очаква студена и дълга зима. От опита си през тези 20 години разбрах уроците на природата, а именно, че ако пролетта не се потрудиш достътъчно, после природата те наказва и ти отнема и малкото, което си събрал през сезона на изобилието.

Николай се гордее със своя син, който расте сред природата и от малък е свикнал да се труди за общото благо на семейството. Движението е здраве, а студът навън също калява младия организъм. Бащата отбелязва, че всеки има енергия, която трябва да се изразходва, а най-добър начин за това е да се трудиш усилено навън, сред природата. Това укрепва психиката на младия мъж и подхранва самочувствието, че може всичко да постигне сам в живота си.

Снимки: личен архив

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Венцислав Велев (вдясно) със сребърния медал от олимпиадата.

Сребърен медал от Международната олимпиада по философия за единадесетокласник от Русе

Единадесетокласникът Венцислав Велев от Математическа гимназия "Баба Тонка" в Русе спечели сребърен медал на Международната олимпиада по философия, която се проведе в Хелзинки. С по-добър резултат от него бяха само двама ученици – златните медалисти..

публикувано на 21.05.24 в 17:13

ЦИК отново забрани обявяването на резултати от екзитпол в деня на вота

Резултатите от проучванията, извършвани в изборния ден - екзитпол, се оповестяват не по-рано от 20,00 часа на 9 юни, това реши Централната избирателна комисия (ЦИК) и забрани на социологическите агенции, които в деня на вота ще правят..

публикувано на 21.05.24 в 17:05
Снимка: Посолство на Република България в Япония

Японски хотели популяризират българската кухня

От първата половина на май до 12 юли 2024 г. в шест хотела от веригата HULIC в Япония, в партньорство с Посолството на България в Токио се организира Фестивал на българската кухня, съобщават във Фейсбук от дипломатическата ни мисия в Страната на..

публикувано на 21.05.24 в 16:23