Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Специален фонд ще подпомага популяризирането на културно-историческото наследство на Югоизточна Европа

Снимка: europeana.eu

Постоянен фонд за сътрудничество в областта на културата създават страните от Югоизточна Европа /ЮИЕ/. Решението бе взето на среща на Съвета на министрите на културата от ЮИЕ, чийто председател през изминалата година бе България.

Ролята, която изпълнява този съвет през последните 15 години, е особено важна за поддържането на продуктивен диалог и сътрудничество в областта на културата между страните от региона, коментира министърът на културата Боил Банов и допълни, че работата на българското председателство на Съвета на министрите на културата в Югоизточна Европа през последните месеци е била продиктувана от все по-голямото значение на културата и културното наследство в дневния ред на страните от региона.

Снимка: БТАПроведохме една много ползотворна дискусия, фокусирана върху приноса на културата в международните отношения. На заседанието бе постигнат консенсус около идеята, че в днешния глобализиран и сложен свят, международното културно сътрудничество е от решаващо значение за постигане на добросъседски и по-крепки връзки между страните. Отчетена бе и неизменната роля на културата за изграждане не само на по-сплотени общества, но и за сплотяване на региона, в който всички живеем, обобщи Боил Банов.

Що се отнася до целите на фонда за сътрудничество в областта на културата на страните от ЮИЕ и неговото финансиране, министърът заяви:

Чрез този фонд, финансиран основно чрез бюджетите за култура на страните-членки, ще инвестираме допълнителни средства и енергия в популяризирането на нашите култури, наследство, творчество и иновации, както и ще съдействаме за утвърждаване на положителния образ на региона като цяло. Фондът ще насърчава изпълнението на проекти за регионално и международно културно сътрудничество на основата на координираните действия на страните от Югоизточна Европа и на общите им приоритети. Той ще позволи обединяването на ресурси, улесняването на сътрудничеството и културния обмен.

През следващите месеци предстои да бъдат уточнени конкретните правила, механизми на действие и вноските, които всяка държава-членка от Югоизточна Европа ще дължи за своето членство.

Заседанието на министрите на културата от ЮИЕ в София бе последното в рамките на българското председателство на Съвета на министрите на културата. До 2020 година начело застава Хърватия. Това се случва във важен за страната момент, който съвпада с председателството ѝ на Съвета на ЕС /януари –юни 2020г./, както и с това, че Риека ще бъде следващата Европейска столица на културата, заедно с ирландския град Голуей. Заместник-министърът на културата на Хърватия Ива Храсте-Сочо посочи, че докато е начело на Съвета на министрите на културата, страната ще обърне особено внимание на по-добрата свързаност между държавите в региона, както и намирането на подходящите модели и механизми за повишаване на мобилността на хората на изкуството и експертите в областта на културата.

Снимка: БТА



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Атина ще покажат "Неразказаните истории на българите"

Изложба "Неразказаните истории на българите" ще бъде открита на 17 май, петък, от 18:30 часа в Европейския център за архитектурно изкуство, дизайн и урбанистика в Атина. Експозицията ще бъде представена от Център "Иван Селимински", Европейския..

публикувано на 12.05.24 в 07:15

Майски празнични четения организират българи в Сиатъл

Реална среща поставя началото на виртуалния Литературен фестивал "Майски празнични четения", който от 2020 година насам организира Обществото за поезия и литературна проза "Глаголницата" при Българския център за култура и наследство в Сиатъл...

публикувано на 11.05.24 в 08:10
Мария Бакалова (в средата) и Кейт Бланшет (втората отляво) са сред новите членове на Европейската филмова академия

17 българи попълниха състава на Европейската филмова академия

Европейската филмова академия (ЕФА) прие като членове нови 709 кино професионалисти. Сред тях са актьорите Мария Бакалова и Бойко Кръстанов и още 15 български кинодейци. Членството им в ЕФА означава, че те имат правото да гласуват за Европейските..

публикувано на 10.05.24 в 14:29