Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

„Акве Калиде“ – модерен атракцион, „стъпил“ върху историческото наследство край Бургас

Детски кът, като гигантско лего, където малчуганите ще могат да строят различни по план римски крепости. Ще могат да облекат дрехи от отминали времена, да стрелят с лък и стрели, да се запознаят със старинни техники на везане, готвене и изработване на кожарски изделия. Всичко това ще бъде възможно скоро в туристическия комплекс „Акве Калиде“, съобщи БНР-Бургас.

Обектът е уникален и атрактивен за посетители и се радва на все по-голяма популярност. Мястото край Бургас е забележително, защото е събрало в себе си хилядолетна история. Сред археологическите ценности, намерени в Акве калиде са крепостните стени на древния град Термополис, римските бани от І век сл. Хр. с топъл и студен басейн, различни средновековни помещения. Те са достъпни за туристите чрез изградените модерни съоръжения, които улесняват преминаването и разглеждането им.Вече има обществена поръчка за изграждане на новия център, който ще доразвие мястото като интересна туристическа дестинация, казва Радовеста Стюарт, ръководител на дирекция „Туризъм“ в Община Бургас.Целта е да се социализира археологическият обект и да се разкаже по любопитен начин за миналото на Акве Калиде.
Този проект създава възможността да включим както археология, така и нещо ново и различно, което липсва на само в общината, но и по цялото Черноморие. Акве Калиде ще бъде едно уникално място и това, което много от бургазлии си пожелаха отново да могат да използват лечебните свойства на минералната вода, ще се случи – казва Радовеста Стюарт.Проектът за експозиционен и демонстрационен център „Минералните води на Акве Калиде“ е на стойност 3 млн. лева и трябва да бъде изпълнен в срок от 14 месеца. Той е част от по големия проект  „Силата на водата“, който се реализира по оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020. По него Община Бургас предвижда създаването на нов туристически маршрут, който ще представя Бургас като интересна дестинация.

Освен Акве Калиде с новия музей и репликата на римска баня, са включени още 3 обекта, свързани с водата. На Ченгене скеле предстои създаването на етнографски комплекс, на остров „Света Анастасия“ ще се разширява пристана, ще бъде възстановена и фасадата на бургаския храм „Св. Кирил и Методий“.

Редактор: Гергана Манчева 

Снимки: Община Бургас и aquae-calidae.com

Още от категорията

В Пампорово се радват на прекрасни условия за зимни спортове

Условията за практикуване на зимни спортове в Пампорово са отлични. Планинската спасителна служба в зимния курорт съобщава, че времето е слънчево, а температурите са около нулата. В момента работят 11 лифтови съоръжения, отворени са 15 писти...

публикувано на 20.03.22 в 20:11

Български и румънски екскурзоводи ще запознават туристите с културното наследство на Добруджа

Двайсет български и румънски екскурзоводи ще поведат туристите по четири нови маршрута в трансграничния регион Добрич-Констанца. Преди това те ще преминат професионално обучение по съвместен проект на общините Добрич и Хършова за развитие на..

публикувано на 20.03.22 в 09:35
Снимка: Туристически информационен център Вършец

Чисто нов палеопарк радва малки и големи в курортния град Вършец

Най-новата атракция в живописния старопланински град Вършец отвори врати. Единственият по рода си палеопарк на Балканите се простира на един хектар в Боровия парк на града и вече посреща първите си нетърпеливи гости, съобщават от Туристическият..

публикувано на 18.03.22 в 10:09