Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Споменът за голямата българска поетеса Леда Милева е жив и ярък

Юбилейното честване в памет на Леда Милева се превръща в празник за почитателите ѝ

Леда Милева
Снимка: БГНЕС

„Красотата понякога се появява неочаквано. Тя може да бъде един заскрежен храст или горска теменужка, или детска усмивка или една благородна постъпка. Важното е да умееш да я забелязваш – казваше приживе голямата българска поетеса Леда Милева.Тя е дъщеря на талантливия поет и публицист Гео Милев, представител на експресионизма в българската литература.На 5 февруари /днес/ се навършват 100 години рождението й, а това е повод за поредица от възпоменателни срещи, рецитали и инициативи, посветени на Леда Милева. Тя е автор на повече от 30 стихосбирки за деца, театрални и радио-пиеси, превеждани на английски, френски, немски, руски, полски и други езици. Има множество статии по проблемите на литературата, превода и международното културно сътрудничество. Преводач е на съвременна американска, английска и африканска поезия. След Втората световна война, от 1944 до 1951 г., Леда Милева е ръководител на детско-юношеските предавания в Радио София, главен редактор е на списания за деца, а в периода 1966-1970 г. е начело на Българската национална телевизия. През 70-те години работи в Министерство на външните работи, а до края на 1978г. е посланик, постоянен представител на България в ЮНЕСКО. След завръщането си у нас в продължение на 10 години Леда Милева е председател на Съюза на преводачите и създава списанието за чуждестранна литература „Панорама“. Тя е дългогодишен председател на българския център на Международния ПЕН клуб.

Леда Милева ни напусна на рождената си дата през 2013г., а споменът за нея остава ярък и жив. Доказателство за това е голямото внимание, с което беше подготвена програмата за честването на юбилея в читалните и фоайетата на Столичната библиотека. За първи път там се показват оригинални документи и ръкописи, както и снимки на Леда Милева с бележити творци и публични личности.


Специално за експозицията от агенция “Архиви“ са предоставили част от получените наскоро лични вещи от родственици на писателката. Представени са и нейни международни награди и отличия, лична кореспонденция, книги с автографи, както и преводни издания. Един от най-интересните експонати е тетрадка със стихове, писани от поетесата когато е била едва на девет години. Честването на 100 годишнината от рождението на Леда Милева ще продължи до 14 февруари в Столичната библиотека.


Почитателите на творчеството й са поканени на възпоменателна вечер, в която ще участват забележителни автори като Георги Константинов, Бойко Ламбовски, Иван Гранитски, проф. Михаил Неделчев и др. „Ще си спомним за Леда Милева и чрез прожекцията на филм, подготвен от нейния племенник проф. Аврамов“ – казва Марчела Борисова, зам. директор на библиотеката:





„Леда Милева беше приятел на библиотеката, още от първото си идване през 2000г. Оттогава може би шест пъти тя беше гостувала по различни поводи. Отбелязваме достойно нейната 100 годишнина с богата програма от културни събития, които основно ще се проведат в нашия детски отдел. Започваме на 5 февруари в „Стаята на приказките“,  която вече ще носи името на Леда Милева. Организирали сме различни ателиета, ще слушаме детски песни, ще четем гатанки, които Леда Милева е писала за най-малките. Ще има арт ателиета, ще рисуваме в т.нар. „работилници с грамофон“ и т.н. Интересът към това честване е много голям, ще ни посещават групи от детски градини, различни училища, така ще е до събота включително. На 5 февруари вечерта, заедно с Българския П.Е.Н. център, Съюзът на писателите и издателство „Захари Стоянов“ валидираме тук в библиотеката марка, посветена на юбилея на голямата ни писателка.


Ще покажем и наша изложба „Детският свят на Леда Милева“, с нейното лично посвещение за екипа на Столичната библиотека и за всички деца-читатели. Представяме книги и издания, които съхраняваме и грижливо популяризираме сред нашите малки читатели“.


1 юни 2012 година. Леда Милева раздава автографи за тържество за Деня на детето.

Снимки: Гергана Манчева и БГНЕС



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25

Българският вируоз Марио Хосен солист ще изпълни импровизации за цигулка в Скопие

Концерт на свещи ще има на 12 април македонският камерен оркестър Профундис със световноизвестния български цигулар Марио Хосен, под диригентството на Гюргица Дашич. Концертът във Филхармонията на Северна Македония се прави със съдействието на Българския..

публикувано на 12.04.24 в 15:37

Зеленият път на културата

Повече от 30 артисти и експерти от сферата на изпълнителските изкуства и екологията от няколко държави от Централна и Югоизточна Европа - Босна и Херцеговина, България, Полша, Унгария, Северна Македония, Сърбия, Хърватия и Черна гора - пристигнаха в..

публикувано на 10.04.24 в 15:20