Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Положителни проби за коронавирус и в България

Заболелите не са пътували в чужбина и не са били в контакт с хора от рискови държави

| обновено на 08.03.20 в 01:18
Снимка: БГНЕС

Регистрирани са първите два случая на COVID-19 в България, потвърдиха от Националния оперативен щаб за коронавируса на извънреден брифинг в полунощ. Положителни втори проби са дали 27-годишен мъж от Плевен и 75-годишна жена от Габрово. Тази нощ материал от двамата заразени ще бъде доставен в Националната референтна лаборатория в София за повторен анализ.

Заболелите са хоспитализирани преди няколко дни в отделение за хора, за които се е предполагало, че може да страдат от COVID-19. Отделенията и болниците, в които са двамата пациенти, вече са поставени под карантина, а болните са изолирани. Ще бъдат изследвани и всички, които в последните дни са имали контакт с тях. Засега нито един от медиците, които са ги обгрижвали, не е проявил симптоми на заболяването, съобщи началникът на Военномедицинска академия генерал-майор Венцислав Мутафчийски, който оглавява и Националния оперативен щаб. Той допълни, че "нулевият пациент се губи", но ще бъде открит.

Пациентите с положителни проби за COVID-19 не отговарят на очаквания профил - не са пътували в чужбина, нямат връзка с хора от рискови държави – коментира главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

За установяването на всички лица, които са имали контакт с болните, ще съдейства и МВР, заяви вътрешният министър Младен Маринов.

Генерал-майор Мутафчийски призова българите да спазват добра лична хигиена и хигиена на общуването, а пътувалите до рискови дестинации да остават под домашна карантина. "Мийте ръцете си редовно - поне по 20 пъти на ден, на равни интервали от време. Ползвайте дезинфектант за ръце и не се возете в претъпкани превозни средства", препоръча началникът на ВМА.

Коронавирусът тръгна от Китай и продължава да се разпространява по света. Расте броят и на починалите, и на заразените. В Европа най-много са жертвите и заразените в Италия, но позитивни тестове за COVID-19 има и в други страни, включително на Балканите.

Аудио запис на извънредния брифинг на Националния оперативен щаб за коронавируса - ТУК

Следете темата и в специалната секция на интернет страницата на БНР - Всичко за коронавируса.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 26 септември 2024 г.

В "България днес" на 26 септември отбелязваме Европейския ден на езиците. По този повод разговаряме със Свилена Георгиева от Генерална дирекция "Писмени преводи" на Европейската комисия. Тя разказва за ролята на преводача в контекста на новите технологии..

публикувано на 26.09.24 в 19:00

България днес - 25 септември 2024 г.

За образованието с надежда и за учителите с признание – така може да определим разговора на Гергана Манчева с проф. Христо Бонджолов, който ще чуете в „България днес“ тази сряда. След това ще припомним историята, която пише..

публикувано на 25.09.24 в 19:00

България днес - 24 септември 2024 г.

С отзвука от Деня на независимостта на България започва днешната програма на Радио България. Ще чуете вдъхновение от думи в размислите и страстите на поета Иван Ланджев, след което ще отдадем заслуженото на модата, но от стомана. За финал ще говорим за..

публикувано на 24.09.24 в 19:00