Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как да отстояваме правата си на европейци?

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Всеки гражданин на Европейския съюз (EС) може да предяви правата си под формата на жалба или искане до Европейския парламент (ЕП). Право да подава петиция има и всяко физическо или юридическо лице, което пребивава или има седалище в държава членка на съюза. Петицията може да бъде индивидуална или съвместна с други лица, но трябва да се отнася до въпроси, попадащи в областите на дейност на ЕС.

„Ние получаваме жалби от цяла Европа, но когато имаме повече жалби по един и същи проблем, тогава членове на Комисията по петициите могат да отидат на място, за да проучат отблизо проблемите на хората – обяснява Долорес Монсерат, която неотдавна оглави мисия в България заради  множество получени сигнали за нарушаване на потребителските права при получаването на кредити. – Въз основа на жалбите и след като изслушахме заинтересованите страни в София, стигнахме до заключението, че има дисбаланс между кредитори и кредитополучатели, което, може би, е отражение от финансовата криза. Отчитаме и усилията на властите в България, които са предприели законодателни промени, за да се постигне баланс. Реформата е първа крачка в правилната посока“.

Андрей Слабаков от Партията на европейските консерватори и реформисти ни обясни, че за да разясняват процедурата по отправянето на петиции, има отворени офиси, в които се дава информация кое може да бъде пускано като сигнал чрез петиция и кое – не. За някои чисто локални проблеми не е редно да се пуска петиция до ЕП – казва още Слабаков.

За да бъде разгледана една петиция, тя трябва да посочва името, националността и адреса на всеки вносител и да е написана на един от официалните езици на Европейския съюз. Петицията се внася по електронен път или на хартиен носител по пощата.

Петициите, подадени до Европейския парламент, стават публични документи, а техни резюметата се публикуват на всички официални езици на ЕС на уеб сайта на Европейския парламент.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В края на седмицата времето остава облачно и дъждовно

В петък , 19 април, минималните температури в страната ще са между 2 и 7°, в София 1°. Облачността ще е значителна, с разкъсвания по поречието на Дунав. По обяд в Рило-Родопската област ще завали. Дъждът до вечерта ще обхване Южна България...

публикувано на 18.04.24 в 20:20

Рисковете за страната идват от образованието, демографията и здравеопазването

10 основни риска пред страната за идната декадапосочва националното експертно проучване, озаглавено "Десет години, десет риска пред България", предава БТА. "Влошаване на системата на образованието“ е водещият риск посочен от допитването...

публикувано на 18.04.24 в 19:50

България днес - 18 април 2024 г.

В „България днес“ на 18 април, Световен ден на радиолюбителите, разговаряме с Виктор Маринов, отдаден на радиото от 1977 г., след това се спираме на конвенционалните форми на журналистиката и въпроса доколко те намират отклик у младата публика в контекста..

публикувано на 18.04.24 в 19:00