Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как да отстояваме правата си на европейци?

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Всеки гражданин на Европейския съюз (EС) може да предяви правата си под формата на жалба или искане до Европейския парламент (ЕП). Право да подава петиция има и всяко физическо или юридическо лице, което пребивава или има седалище в държава членка на съюза. Петицията може да бъде индивидуална или съвместна с други лица, но трябва да се отнася до въпроси, попадащи в областите на дейност на ЕС.

„Ние получаваме жалби от цяла Европа, но когато имаме повече жалби по един и същи проблем, тогава членове на Комисията по петициите могат да отидат на място, за да проучат отблизо проблемите на хората – обяснява Долорес Монсерат, която неотдавна оглави мисия в България заради  множество получени сигнали за нарушаване на потребителските права при получаването на кредити. – Въз основа на жалбите и след като изслушахме заинтересованите страни в София, стигнахме до заключението, че има дисбаланс между кредитори и кредитополучатели, което, може би, е отражение от финансовата криза. Отчитаме и усилията на властите в България, които са предприели законодателни промени, за да се постигне баланс. Реформата е първа крачка в правилната посока“.

Андрей Слабаков от Партията на европейските консерватори и реформисти ни обясни, че за да разясняват процедурата по отправянето на петиции, има отворени офиси, в които се дава информация кое може да бъде пускано като сигнал чрез петиция и кое – не. За някои чисто локални проблеми не е редно да се пуска петиция до ЕП – казва още Слабаков.

За да бъде разгледана една петиция, тя трябва да посочва името, националността и адреса на всеки вносител и да е написана на един от официалните езици на Европейския съюз. Петицията се внася по електронен път или на хартиен носител по пощата.

Петициите, подадени до Европейския парламент, стават публични документи, а техни резюметата се публикуват на всички официални езици на ЕС на уеб сайта на Европейския парламент.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 19 юли 2024 г.

В „България днес“ говорим за огъня, хората и държавата, в контекста на бушуващите пожари в страната ни. По традиция в петък правим преглед и на събитията с балкански адрес от изминалите дни в рубриката „По съседски“. В навечерието на..

публикувано на 19.07.24 в 19:00

Испания изпраща два самолета в помощ на борбата с пожарите

По Механизма за гражданска защита на ЕС Испания е заявила, че ще изпрати два самолета, всеки с вместимост около 6 тона в помощ за борбата с пожарите у нас. Вероятно летателните машини ще могат да се включат в гасенето още в утрешния ден, съобщи министърът..

публикувано на 19.07.24 в 16:39

Летище "София" не е засегнато от глобалния IT срив, но има отменени и забавени полети

Летище "София" не е засегнато от глобалния IT срив, който възпрепятства компании от цял свят, съобщиха за БТА от пресцентъра на столичния аеропорт.  От там уточниха, че дори да има отменени или закъснели полети, те ще бъдат заради други засегнати..

публикувано на 19.07.24 в 12:50