Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как да отстояваме правата си на европейци?

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Всеки гражданин на Европейския съюз (EС) може да предяви правата си под формата на жалба или искане до Европейския парламент (ЕП). Право да подава петиция има и всяко физическо или юридическо лице, което пребивава или има седалище в държава членка на съюза. Петицията може да бъде индивидуална или съвместна с други лица, но трябва да се отнася до въпроси, попадащи в областите на дейност на ЕС.

„Ние получаваме жалби от цяла Европа, но когато имаме повече жалби по един и същи проблем, тогава членове на Комисията по петициите могат да отидат на място, за да проучат отблизо проблемите на хората – обяснява Долорес Монсерат, която неотдавна оглави мисия в България заради  множество получени сигнали за нарушаване на потребителските права при получаването на кредити. – Въз основа на жалбите и след като изслушахме заинтересованите страни в София, стигнахме до заключението, че има дисбаланс между кредитори и кредитополучатели, което, може би, е отражение от финансовата криза. Отчитаме и усилията на властите в България, които са предприели законодателни промени, за да се постигне баланс. Реформата е първа крачка в правилната посока“.

Андрей Слабаков от Партията на европейските консерватори и реформисти ни обясни, че за да разясняват процедурата по отправянето на петиции, има отворени офиси, в които се дава информация кое може да бъде пускано като сигнал чрез петиция и кое – не. За някои чисто локални проблеми не е редно да се пуска петиция до ЕП – казва още Слабаков.

За да бъде разгледана една петиция, тя трябва да посочва името, националността и адреса на всеки вносител и да е написана на един от официалните езици на Европейския съюз. Петицията се внася по електронен път или на хартиен носител по пощата.

Петициите, подадени до Европейския парламент, стават публични документи, а техни резюметата се публикуват на всички официални езици на ЕС на уеб сайта на Европейския парламент.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Огнеборци от България гасят пожари край Солун

Български пожарникари гасят огнища край Солун в помощ на гръцките си колеги и доброволци, предава БТА. 44 пожарникари с две пеши групи и 12 противопожарни автомобила работиха за потушаването на пламъците край града. Два от автомобилите и осем пожарникари са..

публикувано на 19.07.24 в 09:10
Село Воден след пожара

Пожари, хора, държава...

Горещини, силен вятър, огнен ад. На това стана свидетел и България в последните дни. Изпепелени къщи, погубени домашни и диви животни, унищожена реколта, осакатена природа…  И човешка мъка след огъня. „Аз съм на 66 години. В тази къща съм..

публикувано на 19.07.24 в 00:10

Учители по български език от девет държави – на практикум у нас

Практикум на тема "Учителят зад граница между „възрожденските“ предизвикателства и методическите решения" събра в къщата-музей "Христо Г. Данов" в Пловдив преподаватели по български език и литература от България, Ирландия, Великобритания, Румъния,..

публикувано на 18.07.24 в 19:42