Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българските институции - с препоръки и мерки срещу COVID-19

Посещавайте отворените офиси само в краен случай!

| обновено на 13.03.20 в 16:34
Снимка: БГНЕС

За да ограничат разпространението на коронавируса на територията на България, държавните институции излизат с редица мерки и препоръки към гражадни, фирми и организации.

Министерство на здравеопазването
От 13 до 29 март са в сила следните противоепидемични мерки на територията на България:

  • Преустановяват се посещенията в увеселителни и игрални зали, дискотеки, барове, ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафе сладкарници и големи търговски центрове тип МОЛ, с изключение на банковите и застрахователните офиси, хранителните магазини и аптеките в тях. На ресторанти и заведенията за бързо обслужване се разрешават доставки на адрес при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания. Всички търговски дейности, неупоменати по-горе, продължават да функционират по досегашния ред при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания.
  • Преустановяват се учебните занятия и всички извънкласни мероприятия (занимални, клубове, зелени училища, екскурзии и други) в училищата, университетите и в другите обучителни институции и организации. При възможност се въвежда дистанционна форма на обучение.
  • Преустановяват се посещенията на децата в детските ясли и детските градини.
  • Преустановяват се всякакви групови форми на дейност и работа с деца и ученици, извън системата на предучилищното и училищното образование, които се организират и провеждат от физически и юридически лица, независимо от правно-организационната им форма.
  • Преустановява се провеждането на всякакъв вид масови мероприятия, включително спортни, културно-развлекателни и научни (кина, театри, концерти, музеи, конференции, симпозиуми, спортни и СПА центрове, фитнес-зали и други).
  • Всички работодатели в зависимост от спецификата и възможностите на съответната трудова дейност да въведат дистанционна форма на работа за служителите си. Когато това е невъзможно, работодателите организират провеждането на засилени противоепидемични мерки в работните помещения, в т. ч. филтър, дезинфекция и проветряване, инструктаж за спазване на лична хигиена на персонала и не допускат служители или външни лица с прояви на остри заразни заболявания.
  • Преустановяват се плановите детски и женски консултации, профилактичните прегледи, профилактичните имунизации, приема и провеждането на планова оперативна дейност, включително присаждането на органи от живи и трупни донори, както и свижданията във всички лечебни заведения.

Министерство на труда и социалната политика 
Гъвкавo работно време и дистанционен труд могат да въвеждат работодателите като предпазна мярка за служителите. За да защитят здравето на персонала си, работодателите могат да превърнат всички свободни помещения в нови работни места и да поставят вътрешни прегради между отделните работни станции. Препоръчва се общите събрания, конференциите, семинарите и обученията да бъдат отложени или да бъдат организирани чрез онлайн платформи. Подробности - ТУК.  

Министерство на образованието и науката
Удължена е ваканцията за учениците, обявена заради сезонния грип в различни области на страната. Кметовете на населени места също могат да вземат решения за преустановяване на учебни занятия. В училищата, в които се провежда учебен процес, са въведени засилени мерки за дезинфекция. Преустановени са училищните събития, пътувания, екскурзии и посещения на обекти, извън учебните заведения. Отложени са и планираните състезания и олимпиади до разрешение за провеждане на масови мероприятия от Националния оперативен щаб. Повече - ТУК.

Министерство на туризма
Препоръчва се да се прекратят посещенията в туристически обекти, както и да се отменят туристическите фестивали и събития в областите Габрово и Плевен до второ нареждане. Препоръките са въз основа на решенията, взети от Министерския съвет на 8 март 2020 г., разпорежданията на Националния оперативен щаб и заседанието на Експертната група за работа в извънредни ситуации, създадена със заповед на министъра на туризма по повод инфекцията и мерките за ограничаване на разпространението й. 

Национална агенция за приходите
НАП призовава всички свои клиенти да се въздържат от посещение в офисите на институцията в цялата страна, освен при неотложност. Клиентите, разполагащи с ПИК (персонален идентификационен код)или електронен подпис, могат да ползват електронните услуги на НАП. Всички справки и плащания към бюджета могат да бъдат извършени онлайн. Информация може да се получи на телефон 0700 18 700 или по имейл. Вижте как

Национален осигурителен институт
НОИ призовава също своите клиенти да се въздържат от лично посещение в офисите на институцията. Алтернативните форми за контакт с НОИ са под формата на над 70 електронни услуги, Контактен център (0 700 14 802), писма или електронна поща: noi@nssi.bg.

Български държавни железници
В БДЖ е създаден координационен център, който да следи ситуацията и изпълнението на указанията за допълнително обработване на влаковите композиции и работните помещения с дезинфекционни препарати. Локомотивите, вагоните и мотрисните влакове се дезинфекцират след основното им почистване в депата и още веднъж преди заминаване от началната гара. Допълнително се почистват конкактни повърхности -дръжки, врати, купета, санитарни помещения и др. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 25 юни 2024 г.

С полъх на море и бленувана почивка в ритъма на весела мелодия и закачлив текст. Така метафорично може да определим „България днес“ на 25 юни. Между усещането за изтичащ пясък между пръстите със сериозен глас ще поговорим и за връзката между..

публикувано на 25.06.24 в 19:00

България днес - 24 юни 2024 г.

Историята на Еньовден е като красива приказка за чудодейната сила на билките, младостта и красотата – разказваме я в "България днес" с помощта на децата от лятната школа към Националния етнографски институт с музей към БАН. Отколешният..

публикувано на 24.06.24 в 19:00

България днес - 21 юни 2024 г.

В последния работен ден от седмицата в „България днес“ ще ви поканим на българско кино в Рим. Ще поговорим за духовното значение на предстоящия важен християнски празник - Петдесетница с Видинския митрополит Даниил и ще обобщим по-важното от..

публикувано на 21.06.24 в 19:00