Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разрастването на COVID-19 поставя нови ограничения за пътуване

| обновено на 15.03.20 в 13:09
Снимка: архив

Министерството на външните работи отново призова сънародниците ни у нас и в чужбина да не предприемат пътувания извън или към България. Ситуацията по европейските граници се променя непрекъснато, а пътуванията с всички видове транспорт са невъзможни, предупреждават от външното министерство. Коригирани са и нивата на риск за определени държави.

Справка за ограниченията при пътуване към 15 март 2020 г.
(по данни на
Министерството на външните работи):

Албания
От 00:00 часа на 15.03.2020 г. всички сухопътни гранични контролно-пропускателни пунктове на Албания със съседните страни – Черна гора, Косово, Северна Македония и Гърция, се затварят за всякакъв вид обществен и частен транспорт до второ нареждане. Мярката не засяга транспорта на стоки.

Сърбия
Правителството на Сърбия разшири списъка на страните, от които не пропуска граждани, включително транзит. Няма да бъдете допуснати в Сърбия, ако идвате от: Франция, Германия, Словения, Австрия, Испания, Гърция и Швейцария, Италия, Иран и Румъния, както и от отделни градове и провинции на Китай и Република Южна Корея.

Румъния
От 16 часа на 14 март за срок от 30 дни се затварят някои гранични пунктове с България (Черна вода – Кардам, Добромир – Крушари, Липница – Кайнарджа, Свищов – Зимнича, Турну Мъгуреле – Никопол, Бекет – Оряхово), Сърбия, Унгария, Украйна и Молдова.

Испания
Обявено е извънредон положение в страната, но засега не се затварят границите. Въвежда се почти пълна карантина

Португалия
Към момента няма ограничителни мерки за влизане, излизане и транзитно преминаване. Има забрана за слизане на португалска земя на пътници от акостиралите плавателни съдове, освен ако не са португалски граждани или дългосрочно пребиваващи в страната. Очаква се въвеждане на граничен контрол с Испания. Автономна област Мадейра затваря напълно своите пристанища. 

Норвегия
От 8 часа на 16 март се затварят всички летища и пристанища. Ще бъде засилен и граничният контрол. Пристигащите в Норвегия от държави извън скандинавските се подлагат на домашна карантина за срок от 14 дни. На международните летища се изисква доказателство от всеки чужденец, че има осигурено място за карантината. В противен случай, чужденците следва да напуснат Норвегия незабавно.

Шри Ланка
От 14 март 2020 г. се преустановява до второ нареждане предоставянето на визи при пристигане в страната, чрез електронната система ЕТА. Това решение не важи за притежателите на дипломатически, официални и служебни паспорти. При пристигане на международното летище Bandaranaike пътниците преминават температурен скриининг и попълват здравна декларация. Пасажерите и екипажът на круизните кораби не се допускат да слизат на сушата.

Малдивите
Обявено е извънредно положение за общественото здраве до 12 април. Под карантина са три острова: Куреду (Kuredu), Курумати (Kurumati) и Сандис Батала (Sandies Bathala). Преди напускане на островите се прави температурен скрининг. Виламенду (Vilamendu) и Риити Рах (Reethi Rah), Six Senses Laamu и корорти в Мале (Male) са под наблюдение, поради съмнение за заразени с COVID-19.

Още по темата ТУК

В помощ на пътуващите в чужбина всекидневно се публикува актуална информация от Ситуационния център  на Министерството на външните работи. При неотложна нужда от помощ, звънете на: +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56

Всичко по-важно за COVID-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще открите на още девет езика - в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 17 април 2024 г.

На 17 април в „България днес“ ви срещаме с Бледар Алтерзиу – млад човек от българското национално малицнство в Албания, завършил у нас и реализиращ се бе си в общинската администрация на албанския град Елбасан. С него разговаряме за основните..

публикувано на 17.04.24 в 19:00

България днес - 16 април 2024 г.

В "България днес" на 16 април припомняме историческия факт по приемането на Търновската конституция, от който се навършват 145 години. Разказваме за работата на Българското училище за роден език в Будапеща и ролята на унгарската държава в..

публикувано на 16.04.24 в 19:00

България днес – 15 април 2024 г.

От дни начело на България е поредният служебен кабинет, този път с министър-председател Димитър Главчев. Как това ще се отрази на пътя ни към еврозоната и достатъчно ли ще е времето за изпълнение на поетите задачи – отговорите търсим в..

публикувано на 15.04.24 в 19:00