Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Броят на заразените с COVID-19 продължава да расте

И президентът, и премиерът са единодушни за по-строгите мерки

| обновено на 15.03.20 в 13:26
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът Румен Радев, премиерът Бойко Борисов и началникът на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски обсъдиха ситуацията с разпространението на COVID-19 в България. След срещата президентът заяви, че в този кризисен момент са необходими пълна мобилизация, единство и солидарност за справяне с изпитанията. Държавният глава призова правителството да предложи спешно механизми за подпомагане на най-засегнатите от ограничителните мерки. 

Премиерът обяви, че всяко медицинско лице, което е на първа линия в борбата със заразата, ще получава по 500 евро /1000 лева/ допълнително възнаграждение. Бизнесът също ще бъде подпомогнат, но с внимателно отчитане на резервите на държавата и нейните ангажименти към пенсионери, лекари, полиция, армия и т.н. Всички, които излизат в болнични, също трябва да получат защита чрез социалния фонд, каза още премиерът. Подробности за срещата ТУК

Регистрираните случаи на коронавирус в България вече са 43, съобщи тази сутрин началникът на Националния оперативен щаб генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски. Пациентите, които са приети за болнично лечение, са в стабилно състояние.

Коментирайки ситуацията в региона, професорът изтъкна, че тя е изключително сериозна в Гърция, където за едно денонощие броят на заразените е нараснал от 190 на 228. В Албания случаите са 38, в Босна и Херцеговина - 21, в Румъния - 123, в Северна Македония - 19, в Сърбия – 46. 

Българските власти препоръчат да не се пътува до Испания и засилват граничния контрол за сънародници, които живеят там. Разширява се броя на лицата, които подлежат на задължителна карантина. 

МВР предприема по-строги мерки за пристигащите от чужбина и формира групи за издирване на потенциално заразени лица. 

Подготовката на лечебните заведения за справяне с изпитанията, пораждвани от коронавируса, е в пълна сила. Кампанията за набиране на доброволци дава изключителен резултат в Александровска болница. Такъв процес върви и във ВМА. каза още началникът на Националния оперативен щаб.

Подробна информация по темата ТУК

В помощ на пътуващите в чужбина всекидневно се публикува актуална информация от Ситуационния център  на Министерството на външните работи. При неотложна нужда от помощ, звънете на: +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще открите на още девет езика - в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес – 26 март 2024 г.

В "България днес" на  26 март говорим за бежанците от Източна и Беломорска Тракия, които намират подслон в пределите на България в началото на ХХ век. Към историческите събития ни връща честването на Деня на..

публикувано на 26.03.24 в 19:00

България днес – 25 март 2024 г.

Благовещение е! На днешния християнски празник на жената, в предаването "България днес" на Радио България, ще говорим за вярата, думите и истината в нас и около нас. Ще отбележим няколко важни събития, който ще бележат днешния 25 март - Денят на..

публикувано на 25.03.24 в 19:00

България днес – 22 март 2024 г.

В "България днес" на 22 март отбелязваме Световния ден водата, говорим за историята и употребата на термалните извори в столицата. Обобщаваме събитията от изминалата седмица на Балканите, след което се отправяме към Рим, където е организирана фотографска..

публикувано на 22.03.24 в 19:00