Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заради COVID-19 и извънредните мерки:

Президентът наложи вето, премиерът призова за единение

| обновено на 22.03.20 в 19:46
Снимка: БГНЕС

Президентът на Република България Румен Радев налага вето върху част от текстовете в приетия в петък Закон за мерките при извънредно положение. Правителството следва да преразгледа своята политика спрямо най-пострадалите и засегнатите – заяви в обръщение държавният глава. Министър-председателят Бойко Борисов изрази учудване от реакцията на президента.   

Румен Радев открои въпроса за спекулата с цените на някои стоки, като дезинфектанти и лични предпазни средства. "Спекулата руши доверието в обществото" - каза той и настоя за защита на населението от бедност: "Гладът ще надделее над страха и последствията ще бъдат разрушителни". 

Според държавния глава Румен Радев, в момента в света, както и в България има две кризи. Първата е здравната криза, породена от коронавируса, а втората - икономическата и социалната, предизвикани от мерките за борба с вируса. "Икономическата криза се пренебрегва, тя е на втори план, но тя хвърля стотици хиляди българи в трудна битка за оцеляване". По думите му, българите имат нужда не от заплахи, а от подкрепа. 

"Моето решение е да наложа вето върху част от закона и да го върна за повторно разглеждане в българския парламент", заяви президентът. Той подчерта и, че законът „атакува последните остатъци от свободата на словото": "Няма дефиниция за невярна информация. За това пък българите ги грозят тежки глоби и затвор".

Малко след обръщението на държавния глава, премиерът Бойко Борисов свика извънредин брифинг в Министерския съвет, на който заяви, че първа грижа на правителството е здравето на хората. Борисов беше категоричен, че текстът за спекулата, когато влезе за прегласуване, мнозинството в парламента няма да го подкрепи: "По-добре да останем без този текст, отколкото да оставим пазарът да се изкриви".

Министър-председателят беше категоричен и, че правителството няма да допусне да се стигне до намаляване на пенсиите

"Повярвайте, най-лесно е да освободим резерва на държавата. Този резерв никой няма да си го занесе вкъщи. Нека първо видим колко време ще трае тази гадост и тогава ще видим. Искам най-напред да останат пари за пенсионерите и тогава чак да видим къде и на кого може да помогнем. Една седмица само е минала!" - изтъкна Бойко Борисов. 

Премиерът призова към единение и изрази изненада от промяната в отношението на държавния глава към правителството, само дни след като двете институции загърбиха противоречията, в името на по-бързото излизане от кризата с COVID-19. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 27 юни 2024 г.

Българското слово е водещата нишка на в програмата ни на 27 юни, защото в София започна международен форум, посветен на кирилицата. За литературното вдъхновение на сънародниците зад граница и картината на  българския културен живот в чужбина говорим със..

публикувано на 27.06.24 в 19:00

България днес - 26 юни 2024 г.

Днес ще се изиграят последните четири мача от груповата фаза на Европейското първенство по футбол в Германия, а в „България днес“ ви разказваме, как случващото се на стотици километри от тук възроди единството на едно село и се превърна в..

публикувано на 26.06.24 в 19:00

България днес - 25 юни 2024 г.

С полъх на море и бленувана почивка в ритъма на весела мелодия и закачлив текст. Така метафорично може да определим „България днес“ на 25 юни. Между усещането за изтичащ пясък между пръстите със сериозен глас ще поговорим и за връзката между..

публикувано на 25.06.24 в 19:00