Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

COVID-19 в България: Ден 18

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Нови заразени с коронавирус, четвърти - излекуван
Според оповестените данни от Националния оперативен щаб към 17:00 ч. на 25 март в България са регистрирани 22 нови случая на коронавирус в страната, като общо стават 242. В болници са настанени 40 от заболелите. Засега излекуваните са четирима. Все още не се знае кога ще бъде пикът на епидемията, но изкачването е "много плавно", заради строгите мерки - коментира по време на редовния си брифинг ръководителят на щаба ген. Венцислав Мутафчийски. Пълен запис на брифинга - ТУК

Медицинска сестра от Пловдив е с COVID-19
59-годишна превързочна сестра от Неврохирургията на УМБАЛ „Св. Георги” е една от двамата новозаразени с коронавирус в Пловдив. Състоянието ѝ е средно тежко, има температура и леки грипоподобни симптоми. Тя се е почувствала неразположена още на 22 март и си е останала вкъщи. Била е обаче в контакт с почти всички пациенти и медицинския персонал. Затова клиниката се затваря за почистване и дезинфекция

България отмени забраната за товарния трафик към Турция
Министърът на здравеопазването отмени издадената по-рано временна забрана за преминаването през България на тежкотоварни автомобили, пътуващи за Турция. Санкцията обхващаше товарните коли от 67 държави, включително най-важните страни търговски партньори на Турция. Решението бе продиктувано от това, че на границата с Турция има 50 километрова колона от тирове, които изчакват на автомагистрала "Марица", за да бъдат пропуснати в южната ни съседка, каза директорът на „Гранична полиция" главен комисар Светлан Кичиков. Отмяната на забраната е станала след като са започнали разговори между вътрешните министри на двете страни за преодоляване на кризата с трафика.

Нова декларация за пропускателните пунктове на областните градове
От 25 март гражданите са задължени да показват нова декларация на пропускателните пунктове на областните градове. За да преминат през контрола, те трябва да посочат адреса си, местоработата си и обстоятелствата, налагащи пътуване извън населеното място. Бланката може да бъде изтеглена от уеб сайта на МВР. Досега декларацията само се показваше на полицаите, но оттук нататък документът ще остава при тях. Така хората ще трябва да носят по няколко декларации, ако им се налага да преминават през повече градове. Мярката се въвежда заради случаите на злоупотреби.

Държавна финансова подкрепа за средния и дребния бизнес
Държавата повишава своето участие в "Българската банка за развитие". Увеличението на капитала е с 350 млн. евро. Средствата се дават за изпълнение на мерки за подпомагане на малките и средни предприятия, засегнати от COVID-19. Целта е да се ограничат рисковете от изпадане в криза на ликвидност и за превантивна подкрепа на бизнеса, в т.ч. и чрез споделяне на риска с търговските банки в страната.

Над ¾ от българите не вярват, че са застрашени от COVID-19 
76 % от българите, не смятат, че са застрашени от заразяване с коронавирус, сочи изследване на Института за психично здраве и развитие. В същото време очакванията им са коронавирусът да обхване 45 на сто от населението. 94% от хората са готови да останат под карантина. 90% вярват, че могат да се вземат ефективни предпазни мерки. 5% изпитват съмнение в това.

Повечето българи подкрепят мерките
Мнозинството у нас поддържа въведеното извънредно положение заради коронавируса, показват резултатите от социологическо проучване на “Галъп интернешънъл”. 88 % от анкетираните смятат, че страната ни се справя сравнително успешно на фона на останалите държави. Според 66 %, въведените мерки срещу епидемията са достатъчни, 17 на сто ги определят като прекалени, а 15 % се обявяват за още по-строги.

Столичната община - с доклад за оценка на ефекта от CОВИД-19 върху икономиката на София 
Документът дава информация за очакваното въздействие на заболяването на глобално, европейско, национално и местно ниво върху различните индустрии и сектори на икономиката. Целта на доклада е да бъде полезен на местния бизнес и икономиката на града, както и да помогне за предвиждането на потенциални заплахи и възможности пред местната екосистема, да посочи възможни приложими в града мерки за възстановяването на икономиката. Очаква се най-засегнати да бъдат туристическо-развлекателният бранш, както и свързаните с него логистика и транспорт.

Всичко по-важно за COVID-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика - в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 23 април 2024 г.

В „България днес“ говорим предпразнично за цените у нас. Колко е поскъпнал живота в страната ни, защо 65% от работещите у нас не получават минималната сума от 1454 лева за издръжка на един човек според последните проучвания и колко ще ни струва..

публикувано на 23.04.24 в 19:00

България днес - 22 април 2024 г.

В "България днес" на 22 април говорим за европейската идентичност и българите – припознаваме ли се като част от общото европейско семейство. Връщаме се назад в историята, за разберем повече за чужденците в Хвърковатата чета на Георги Бенковски. Срещаме..

публикувано на 22.04.24 в 19:00

България днес - 19 април 2024 г.

В "България днес" на 19 април говорим за успеха на българката Албена Василева от Чикаго, представяме ви уникалната изложба на автентични български килими, изложена в Париж и правим виртуално пътешествие до Казанлъшката гробница, открита на днешната..

публикувано на 19.04.24 в 19:00