Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

COVID-19 в България: Ден 20

| обновено на 27.03.20 в 23:09
Снимка: ЕПА/БГНЕС

28 дни е задължителната карантина за хора с потвърдена инфекция
Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев издаде заповед, която определя 28-дневна карантина за лицата с потвърден коронавирус. Тези, които са без симптоми или са с леки клинични оплаквания, подлежат на "задължителна домашна изолация", която влиза в сила от датата на потвърдителното лабораторно изследване. На карантина за срок от 28 дни, считано от датата на изписването от лечебно заведение, подлежат и всички, при които е бил потвърден случай на COVID-19 и заради това са били настанени в болница. Подробности - ТУК

Държавният глава предлага система за мониторинг и комуникация
Президентът Румен Радев ще предложи на Националния оперативен щаб система, проследяваща в реално време разпространението на вируса, зоните под карантина, достъпните болнични заведения и нуждаещи се от лечение и подкрепа граждани. Българска компания е готова да дари системата на държавата, заявиха от президентската институция. "Важно е не само да спрем разпространението на вируса, но и възможно най-бързо и безопасно да се върнем към нормален ритъм на живот", подчерта президентът. 

България е готова да купи скоростен тест от германски концерн
Темата беше част от телефонен разговор между премиера Бойко Борисов и канцлера на Германия Ангела Меркел. Двамата са обсъдили и по-рано дискутираната тема за доставка на български защитни средства за Германия, когато страната ни ще е отговорила на нуждите на своето население и ще има капацитет да подпомогне на други европейски граждани. 

17 нови случая на коронавирус
Общо 293-ма са с COVID-19 у нас, а общият брой на излекуваните вече е 9, информира ген. Венцислав Мутафчийски, началник на Националния оперативен щаб. В тежко състояние са осем пациенти. 

7473 болнични легла - готови за засегнати от COVID-19
1000 от леглата са снабдени с респиратори. Към момента столичните лечебни заведения имат готовност да приемат 1137 пациенти. Междувременно, със своя заповед здравният министър Кирил Ананиев определи болниците в страната, в които ще се лекуват болните от коронавирус. Те са разделени в два списъка - за пациенти в неусложнено състояние и за лечение на болни, нуждаещи се от интензивна грижа.

Открита е DMS линия в подкрепа на българските медици
Министерството на здравеопазването започна кампания за набиране на средства. На номер 17 777 с текст DMS SOLIDARNOST могат да се изпращат кратки текстови съобщения за финансова подкрепа на медиците, които са на първа линия в борбата с епидемията.

24 хиляди българи са под карантина, МВР следи за спазването й
Образувани са и над 200 производства за нарушаване на извънредното положение, съобщи министърът на вътрешните работи Младен Маринов. Според министъра мерките, наложени за ограничаване на движението от и към областните градове, постепенно се нормализират. Дава се приоритет на преминаването на медицински работници и изпълнители на неотложни дейности. 

България купува 1 милион теста за COVID-19
България ще закупи 600 хиляди PCR теста, както и 400 хиляди бързи теста за коронавируса, съобщи премиерът Бойко Борисов на пресконференция в Министерския съвет. Договарянето на покупката ще бъде без посредник. България има средства да закупи тези един милион теста, уточни Борисов. Подробностите чуйте ТУК

Бизнесът и синдикатите искат още компенсации 
На онлайн заседание Съветът за тристранно сътрудничество обсъди предложенията на правителството за компенсация на бизнеса, заради епидемията, която порази редица сектори, в т.ч. хотелиерство и ресторантьорство, преработваща промишленост, транспорт, строителство, култура, спорта и др. На днешната си тристранна среща синдикатите, работодателите и управляващите не постигнаха съгласие. Разискванията продължават и на 28 март. 

"Брейнсторминг" през уикенда срещу коронавируса
Социалното министерство подкрепя 48-часов хакатон за разработване на идеи и проекти за справяне с икономическите последствия от COVID-19. Събитието, включващо повечето IT компании у нас, е отворено за всички. В канала Looking for team на платформата SLACK участнитище ще могат да намерят съотборници и заедно да създадат проекти в категориите “Спаси животи”, “Спаси общности и групи от хора” и “Спаси бизнеси”. Предприемачи пък заемат ролята на ментори и ще дават бизнес съвети на отборите.

Мерките срещу коронавируса намалиха замърсяването на въздуха
След предприетите мерки, свързани с COVID-19, трафикът по софийските улици значително намаля, а много хора изразяват мнението, че въздухът е станал по-чист. Това се потвърждава и от измерванията на фините прахови частици в атмосферата. Платформата AirBg.info отчита средно съдържание от около 10 микрограма спрямо 20-25 микрограма през същия период на м.г.

Всичко по-важно за COVID-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика - в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България


Още от категорията

Covid-19 в България: Ден 84

S&P: Българската икономика ще се възстанови през 2021 г. Международната рейтингова агенция S&P Global Ratings (Стандарт енд Пуърс) потвърди дългосрочния и краткосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута..

публикувано на 30.05.20 в 17:26

Covid-19 в България: Ден 83

От 1 юни на карантина подлежат влизащи от 8 страни в ЕС Със заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев от 29.05.2020 г., считано от 1 юни, на карантина от 14 дни подлежат лицата, влизащи в България от Швеция,..

обновено на 29.05.20 в 20:14

Covid-19 в България: Ден 82

Здравните власти обмислят отпадане на карантината за влизащи в България Задължителната 14-дневна карантина за влизащите в България български и чужди граждани вероятно ще отпадне до дни. Това съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел..

публикувано на 28.05.20 в 18:38