Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът е за преосмисляне на някои мерки срещу COVID-19

Снимка: БТА

В изявление по повод предложението на Министерския съвет до Народното събрание за удължаване на извънредното положение до 13 май, заради пандемията от коронавируса, държавният глава Румен Радев изрази безпокойство към продължаващата социална изолация и от ефектите, които тя оказва върху психиката и здравето на хората.

"Пандемията изисква решителни мерки, обществото ги приема с разбиране, но правителството дължи на обществото обективна информация. Извънредното положение доведе до обществена парализа, социално-икономическа криза, безработицата расте с часове и много българи се нуждаят поомощ. Гладът скоро може да надделее над страха" – изтъкна президентът.

Фокусирането върху коронавируса не трябва да възпрепятства достъпа до здравеопазване на хронично болните и спешните случаи, което подлага на риск живота на хиляди българи – каза още Румен Радев и подчерта, че е нужно да си поставим ясни национални цели, каквато е връщането към нормален ритъм на живот, производство, свободно движение на хора и стоки. 

„Икономическите мерки не достигат до най-важния бизнес - малкия и средния. А формулата „60 на 40“ е на практика трудно приложима. Когато държавата налага ограничения, тя трябва да предложи и адекватни компенсации и за работниците, и за бизнеса. В условията на криза реалната помощ е безвъзмездната“ – изтъкна държавният глава и заяви, че е необходимо да се преразгледат някои разпоредби на „приетия в бързина и хаос“ закон за извънредното положение, които, по думите му, блокират икономическия живот в страната. 

Обръщайки се към българите, Румен Радев изтъкна ролята на "тихите герои" на кризата - лекарите, медицинските специалисти, доброволците, полицаите, работниците в търговията, транспорта и администрацията, които с риск за здравето си "поддържат основните функции на държавата и икономиката ни". 

"Настоящата криза е повод да преосмислим приоритетите и ценностите си като общество. Нека не се оставяме на отчаянието – сега не е време за малодушие. Да надмогнем заблудите на егоизма и да се осъзнаем като общност. В задружните ни усилия е ключът към успеха сега и в бъдеще", каза президентът.

Цялото изявление на Румен Радев можете да чуете ТУК

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 18 април 2024 г.

В „България днес“ на 18 април, Световен ден на радиолюбителите, разговаряме с Виктор Маринов, отдаден на радиото от 1977 г., след това се спираме на конвенционалните форми на журналистиката и въпроса доколко те намират отклик у младата публика в контекста..

публикувано на 18.04.24 в 19:00

България днес - 17 април 2024 г.

На 17 април в „България днес“ ви срещаме с Бледар Алтерзиу – млад човек от българското национално малицнство в Албания, завършил у нас и реализиращ се бе си в общинската администрация на албанския град Елбасан. С него разговаряме за основните..

публикувано на 17.04.24 в 19:00

България днес - 16 април 2024 г.

В "България днес" на 16 април припомняме историческия факт по приемането на Търновската конституция, от който се навършват 145 години. Разказваме за работата на Българското училище за роден език в Будапеща и ролята на унгарската държава в..

публикувано на 16.04.24 в 19:00