Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пролет в изолация, заради Covid-19

Ухание на пролетни цветя
Снимка: Нина Милошевич - Радио Варна

За спазване на социалната дистанция и на ограничителните мерки срещу разпространението на коронавирусната инфекция призоваха за пореден път институциите, ангажирани с проблема. Причината - по-топлото време, предразполагащо към разходки на открито, пролетните празници и рискът от нарушаване на въведените мерки за удържане на заразата. 

С регистрираните 24 нови случая през последното денонощие, общият брой на заразените в България става 648. Излекувани досега са 62 души, а починалите са 26, показват данните на Националния оперативен щаб. Три нови случаи на заразени медици са регистрирани в последните 24 часа, с което броят на заразените сред медицинския персонал става 36.

Ръководителят на щаба ген. Венцислав Мутафчийски обяви, че ще поиска от правителството налагане на по-строги мерки - задължително носене на маски, и призова за пореден път всички граждани да останат по домовете си по време на предстоящите празници, като спазват въведените правила.

Час по-късно премиерът Бойко Борисов потвърди, че ще има заповед на здравния министър Кирил Ананиев, с която от утре - Цветница, при излизане навън задължително ще трябва да се носи маска или шал. 

Междувременно, няколко столични квартала са под засилено полицейско наблюдение от снощи, с цел – контрол върху спазването на мерките срещу разпространението на Covid-19. В кварталите "Христо Ботев", "Факултета", "Филиповци" и част от "Орландовци", са изградени общо 63 контролно-пропускателни пунктове. През тях се разрешава преминаването на хора, които отиват или се връщат от работа или имат основателна причина за напускане на района.

Съботният ден беше избран от министър-председателя Бойко Борисов да обяви и допълнения към социалния пакет от мерки за подпомагане на най-уязвимите групи в обществото. 

Еднократна помощ от 375 лева ще бъде отпусната на родителите, които ползват неплатен отпуск. Помощта ще се отпуска, когато двамата родители или самотният родител използват такъв отпуск минимум 20 работни дни, поради невъзможност за осигуряване на дистанционна работа, когато не получават други социални помощи и при изчерпване на възможността за платен отпуск. На брифинг в Министерския съвет министърът на труда и социалната политика Деница Сачева посочи, че са отделени 20 милиона лева, които биха стигнали за 55 хиляди семейства. 

Премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Владислав Горанов благодариха на търговските банки и БНБ за приетия единен механизъм за разсрочване на задължения за срок до 6 месеца, който изтича на 31 декември 2020 г.

Министър Горанов обясни, че на разсрочване подлежат задължения, които са редовно обслужвани или с просрочие не повече от 90 дни към 1 март 2020 г.

Всичко по-важно за Covid-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика − в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 24 април 2024 г.

За силата да намерим себе си – в България или в чужбина –  говорим в "България днес" на 24 април. За ятото на белите лястовици – млади българи, които намират пристан близо до географския център на страната ни – разказва репортаж от Габрово. Мая Кефалова..

публикувано на 24.04.24 в 19:00

България днес - 23 април 2024 г.

В „България днес“ говорим предпразнично за цените у нас. Колко е поскъпнал живота в страната ни, защо 65% от работещите у нас не получават минималната сума от 1454 лева за издръжка на един човек според последните проучвания и колко ще ни струва..

публикувано на 23.04.24 в 19:00

България днес - 22 април 2024 г.

В "България днес" на 22 април говорим за европейската идентичност и българите – припознаваме ли се като част от общото европейско семейство. Връщаме се назад в историята, за разберем повече за чужденците в Хвърковатата чета на Георги Бенковски. Срещаме..

публикувано на 22.04.24 в 19:00