Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обединени усилия в борбата срещу Сovid-19

Снимка: Pixabay

Като знак на доброто сътрудничество между България за Обединените арабски емирства, страната ни вече е доставила 32 тона храни – зеленчуци, месо и млечни продукти. В замяна е получила 15 тона медицински консумативи - маски, ръкавици, дезинфектанти и облекла.  

От Правителствената информационна служба съобщават детайли по сделката, като посочват, че министърът на икономиката Емил Караниколов е пътувал до Абу Даби и е провел среща с държавния министър Ахмед Али Ал Сайег, който е специален пратеник на престолонаследника и отговаря за координацията на отношенията с нашата страна. Двамата са обсъдили двустранното сътрудничество в контекста на предизвикателствата в пандемията Covid-19.

На редовния си сутрешен брифинг за ситуацията около разпространението на коронавируса у нас ръководителят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски посочи, че „вече запасите от лекарства са съществени за решаване на проблемите“  и здравните заведения разполагат с количества, с които може да бъдат лекувани над 16 хиляди души – „като пълни дози за лечение“. 

Общият брой на доказаните случаи на коронавирусна инфекция у нас достигна 676, след като за последните 12 часа са регистрирани 7 нови пациенти с Covid-19, 6 от които са хоспитализирани. Увеличението на случаите от предходния ден е с 1 %. Няма нови области, в които да са регистрирани пациенти с Covid-19. 

Излекувани до момента са 71 пациенти, а още трима души с доказана коронавирусна инфекция са починали през изминалото денонощие - жена на 68 години от Хисар, която е била в тежко състояние, с множество придружаващи заболявания, мъж на 58 години в Хасково и мъж на 38 години в „Пирогов“, с тежка двустранна пневмония.

Така броят на починалите с коронавирус у нас достига 31 души – сред тях 17 мъже и 14 жени, средната им възраст е 64 години.

Запис на брифинга на Националния оператвине щаб ще намерите ТУК

Междувременно, снощи лекари от спешната болница "Пирогов" в столицата излязоха пред здравното заведение и с ръкопляскания призоваха гражданите да си останат вкъщи, за да предпазят тях - лекарите

Медиците от болницата, приела множество пациенти с коронавирус, публикуваха видео във Facebook, в което участват директорът проф. Асен Балтов, д-р Михаил Димитров, д-р Теа Александрова, д-р Петър Сакелариев, д-р Димитрина Димитрова, д-р Шеип Панев. 

"Екипът на "Пирогов" е дежурен 24/7 в болницата за Вас, останете си ВКЪЩИ за нас", написаха те в текст към клипа със същото послание.

Всичко по-важно за Covid-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика − в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 18 юли 2024 г.

На 18 юли в „България днес“ ви срещаме с Яп ван Бейлен, еколог, политик, хореограф и колекционер на български килими, който се е установил тук, в България – първоначално в Котел, а в последствие във Велико Търново. Разговаряме за перспективите пред..

публикувано на 18.07.24 в 19:00

България днес - 17 юли 2024 г.

В „България днес“ на 17 юли ще говорим за транспортните затруднения на българите в Цариброд до работните им места в нашата страна и възможното решение на ситуацията. След това ще припомним историята на едно най-красивите златни..

публикувано на 17.07.24 в 19:00

България днес - 16 юли 2024 г.

В „България днес“ на 16 юли ви предлагаме актуална информация от България и българските общности зад граница, разговор с доц. д-р Марко Скарпа от Италия ще поговорим за българския език и Кирило-Методиевото наследство. Как се възприемат съвременните..

публикувано на 16.07.24 в 19:00