Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

4 нови жертви на Covid-19 в България

Снимка: БГНЕС

По информация на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса, към 08:00 часа на 14 април, в България са регистрирани 19 нови случая на инфекцията, с което общият брой на заболелите става 695. 

Починалите са 35, като само в последното денонощие има четири нови смъртни случая – мъж на 43 години от Пещера с диабет и хипертония, мъж на 86 г. в столичната болница „Пирогов“, с хронична бъбречна недостатъчност, хронична мозъчно-съдова недостатъчност и артериална хипертония, мъж на 85 и жена на 73 години в Смолян, и двамата с множество придружаващи заболявания. 

Общо настанените в болница с коронавирус са 194 души, 122 от тях са в София. 

На сутрешния си брифинг ръководителят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски благодаря на посолството на САЩ в България, които е дарило 6 500 PCR теста. Той изтъкна и, че в някои части на Европа с една-две седмици закъснение следват българските стъпки в борбата с Covid-19. 

В Министерството на здравеопазването се работи по възстановяването на ваксинациите на децата, женските консултации и постепенното отваряне на болниците за планови операции и планово лечение, информира още ген. Мутафчийски.

В Банско продължава акцията по масово тестване на населението. Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев посочи, че при 334 изследвани са установени 28 положителни проби, но в момента с активна инфекция са само трима. 17 души са дали резултат, че са изкарали заболяването преди 1-2 месеца, а 8 души са с наскоро прекарана инфекция.

Около 8% от изследваните лица са имали среща с вируса – по-скоро или по-отдавна - това означава, че не можем да спрем циркулацията на вируса, но успяваме да я задържим под контрол, така че това разпространение да бъде на най-ниска цена, коментира доц. Кунчев.

Запис на брифинга на Националния оперативен щаб можете да чуете ТУК

Всичко по-важно за Covid-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика − в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 23 април 2024 г.

В „България днес“ говорим предпразнично за цените у нас. Колко е поскъпнал живота в страната ни, защо 65% от работещите у нас не получават минималната сума от 1454 лева за издръжка на един човек според последните проучвания и колко ще ни струва..

публикувано на 23.04.24 в 19:00

България днес - 22 април 2024 г.

В "България днес" на 22 април говорим за европейската идентичност и българите – припознаваме ли се като част от общото европейско семейство. Връщаме се назад в историята, за разберем повече за чужденците в Хвърковатата чета на Георги Бенковски. Срещаме..

публикувано на 22.04.24 в 19:00

България днес - 19 април 2024 г.

В "България днес" на 19 април говорим за успеха на българката Албена Василева от Чикаго, представяме ви уникалната изложба на автентични български килими, изложена в Париж и правим виртуално пътешествие до Казанлъшката гробница, открита на днешната..

публикувано на 19.04.24 в 19:00