Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заради масово неспазване на мерките срещу Covid-19

Затварят входовете и изходите на София

Огромни колони от автомобили се образуваха на изхода на София по магистрала "Хемус". Жителите на София се опитваха да излязат за празниците въпреки затегнатите мерки за Великден.
Снимка: БГНЕС

Със заповед на министъра на здравеопазването от 00:00 часа на 17 април 2020 г. до второ нареждане се забранява влизането и излизането от София на всички лични превозни средства. Мярката е продиктувана от масовото напускане на столицата в навечерието на четирите почивни дни по Великден и е одобрена от премиера Бойко Борисов. 

На извънреден брифинг в Министерския съвет председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски заяви, че София в момента е най-голямото огнище на Covid-19, а разпръскването на хора из страната увеличава риска от по-тежка ситуация, с „последици, които ще станат ясни до седмица“.

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев уточни, че ще бъдат пропускани тежкотоварни автомобили с доказана необходимост от придвижване, колите със специален режим, както и тези, превозващи медицински лица и граждани, нуждаещи се от болнично лечение.

За работещите, пътуващи с лични автомобили, се въвежда "времеви прозорец" за влизане и излизане от София - от 06.00 до 08.00 часа и от 18.00 до 20.00 часа, срещу задължително представяне на служебна бележка от работодателя

Декларациите за преминаване през Контролно-пропускателните пунктове на входовете на столицата остават в сила, като в тях вече ще се попълват и данни за собственика на фирмата, за да бъде проверявана информацията, когато целта на пътуването е работа, обясни министърът на вътрешните работи Младен Маринов. 

Над 5 хиляди автомобили са върнати днес от полицаите на КПП, съобщи министър Маринов и изрази разочарованието си от негативното отношение на някои граждани към полицаите. „Не знам тези, които са успели да заблудят колегите, как ще се върнат в София? Всички декларации от днес и от почивните дни ще минат на приоритетен контрол“, каза още той.

Още по темата - ТУК

Всичко по-важно за Covid-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика − в чуждоезиковите секции на уебсайта на РадиоБългария.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 23 април 2024 г.

В „България днес“ говорим предпразнично за цените у нас. Колко е поскъпнал живота в страната ни, защо 65% от работещите у нас не получават минималната сума от 1454 лева за издръжка на един човек според последните проучвания и колко ще ни струва..

публикувано на 23.04.24 в 19:00

България днес - 22 април 2024 г.

В "България днес" на 22 април говорим за европейската идентичност и българите – припознаваме ли се като част от общото европейско семейство. Връщаме се назад в историята, за разберем повече за чужденците в Хвърковатата чета на Георги Бенковски. Срещаме..

публикувано на 22.04.24 в 19:00

България днес - 19 април 2024 г.

В "България днес" на 19 април говорим за успеха на българката Албена Василева от Чикаго, представяме ви уникалната изложба на автентични български килими, изложена в Париж и правим виртуално пътешествие до Казанлъшката гробница, открита на днешната..

публикувано на 19.04.24 в 19:00