Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 42

В храм „Св. Александър Невски“ мелнишкият епископ Герасим отслужи архиерейска вечерня със Св. Василиева литургия.
Снимка: БГНЕС

Молитва за лекарите на първа линия в борбата с Covid-19
В свое послание за Възкресение Христово патриарх Неофит и митрополитите от Българската православна църква заявяват, че се молят за онези, които се борят с коварната зараза и особено за лекарите и медицинските работници, и за всички, които поемат най-тежкия удар в битката за живота. 

Необичайна е атмосферата, в която през настоящата година посрещаме Възкресението на Иисус Христос. Нека едновременно с покрусата от преживяваната от всички трагедия, но и с твърда вяра и надежда във Всеобщото възкресение и вечния живот, да използваме случващото се като повод да се обърнем навътре към себе си и да се запитаме как живеем днес - всеки от нас, индивидуално, и всички заедно, като общество, се казва в патриаршеското и синодално пасхално послание.

На Велика събота църковните храмове опустяха
Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" в София остана почти безлюдна на Велика събота, по време на богослужението, оглавено от Негово преосвещенство Мелнишкия епископ Герасим. 

Почти празни в днешния ден бяха и повечето църкви в страната. Миряните избраха да се вслушат в призивите на Националния оперативен щаб и да останат по домовете си, за да предотвратят разпространението на заразата с Covid-19. 

Традиционно най-посещаваните за Възкресение Христово среднощни празнични литургии ще се отслужват пред храмовете. Хората са длъжни да спазват дистанция от два метра помежду си. Голяма част от службите ще се предават онлайн, по БНТ и БНР

Нови 13 случая на коронавирус в България
По данни на Националния оперативен щаб, към 17:00 часа на 18 април, потвърдените случаи на Covid-19 у нас са 878. През деня са доказани още 13 нови случая - 8 са в София, 3 в Сливен, 1 в Стара Загора и 1 в Ямбол.

246 са лицата с потвърден Covid-19, които са настанени под лекарско наблюдение в болнични условия, 35 от тях са в интензивни отделения и клиники.

До 16.30 часа на 18 април са направени 26 417 теста за коронавирус, информира Министерството на здравеопазването.

В София започна тестване на шофьори в градския транспорт
Осигурени са 400 теста за изследване за автобусните гаражи "Малашавци" и "Дружба", в които работят единствените засега двама шофьори с коронавирус. Тестовете на техните контактни лица от първи ред са отрицателни.

Планира се поетапно тестване на всички 2000 водачи на наземния градски транспорт. За да се гарантира движението на градския транспорт, от самото начало на епидемията е въведена работа на екипи, които нямат контакт по между си, коментира от страницата си във Фейсбук кметът Йорданка Фандъкова.

Продължава и тестването на контактни на болни от коронавируса в кв."Факултета" и в ж.к."Филиповци". Въведените частични ограничителни мерки там целят единствено да спрем разпространението на заразата и да опазим живота и здравето на хората, обясни още веднъж кметът Фандъкова. И в двата квартала, по нейна заповед, се извършва всекидневна дезинфекция и засилено почистване на прилежащите терени.

Към момента не се предвиждат допълнителни рестрикции за придвижването из София, заради пандемията, но и няма основание за отмяна на мерките, въведени досега, обяви Фандъкова. Тя посочи, че всички, които са напуснали града преди два дни заради празниците, ги очакват сериозни полицейски проверки при прибиране.

Пандемията на Covid-19 доведе до големи загуби за киноиндустрията
Заради епидемията на коронавирус проектите в киното в България са спрени, което засяга хиляди хора по веригата. Само в една филмова продукция в страната обикновено са заети 200-300 души, коментира пред агенция БГНЕС филмовият продуцент Борислав Чучков. По думите му, дистрибуторските фирми и киносалоните поемат най-сериозния удар.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 23 април 2024 г.

В „България днес“ говорим предпразнично за цените у нас. Колко е поскъпнал живота в страната ни, защо 65% от работещите у нас не получават минималната сума от 1454 лева за издръжка на един човек според последните проучвания и колко ще ни струва..

публикувано на 23.04.24 в 19:00

България днес - 22 април 2024 г.

В "България днес" на 22 април говорим за европейската идентичност и българите – припознаваме ли се като част от общото европейско семейство. Връщаме се назад в историята, за разберем повече за чужденците в Хвърковатата чета на Георги Бенковски. Срещаме..

публикувано на 22.04.24 в 19:00

България днес - 19 април 2024 г.

В "България днес" на 19 април говорим за успеха на българката Албена Василева от Чикаго, представяме ви уникалната изложба на автентични български килими, изложена в Париж и правим виртуално пътешествие до Казанлъшката гробница, открита на днешната..

публикувано на 19.04.24 в 19:00